Публикация

Докторе, не понасям светлината!

„Фотофобията е симптом за наличие на друг проблем в организма” – обяснява д-р Методи Иванов, началник-отделение в „Очна болница-Бургас”


В медицината чувствителността или непоносимостта към слънчевата светлина са известни с термина „фотофобия”. В буквален превод този термин означава „страх от светлината”. Състоянието може да се определи като дискомфорт при ярка светлина, който много често е свързан с болки в очите. Пациентите го сравняват с неприятното усещане, когато излизаме от затъмнено помещение и видим ярката слънчева светлина. Но докато за обикновения човек са трудни първите няколко минути, за да привикне окото, то за хората с фотофобия периодът на адаптиране е или доста по-дълъг, или очите им изобщо не свикват.

Основният симптом, чрез който се проявява фотофобията, е присвиването или затварянето на очите, дори при не толкова ярка светлина. При някои това състояние е толкова силно изразено, че изпитват дискомфорт при всякакъв вид светлина, независимо дали е дневна, флуоресцентна или дори слаб пламък от свещ. Понякога неприятното усещане е придружено с болка, сълзене на очите и главоболие.

„Важно е да се посочи, че сама по себе си фотофобията не е болест” – посочва д-р Методи Иванов, началник-отделение в Очна болница „Бургас” и управител на МЦ „Младост” – „тя е симптом за наличие на друг проблем в организма.” Причините, на които тя може да се дължи, са разнообразни. Възможно е да е предизвикана от мигрена, заболяване на очите, нараняване или инфекция; изгаряния на окото; употреба на наркотици; при смущения в централната нервна система; употреба на контактни лещи, които не са подходящи за конкретния човек; рядко като резултат от разширяване на зениците. Една от най-честите причини за фотофобия е иридоциклитът - възпаление на предната област на окото, част от която е ирисът. Той отговаря за свиването и разширяването на зеницата и за количеството светлина, което навлиза в окото. Когато мускулите на ириса са възпалени, човек изпитва болка при контакт със светлина. Друга честа причина са заболяванията на роговицата – наранявания, ерозии, бактериални или вирусни възпаления, например херпес; навлизане на чужди тела в окото, често метали. Нетолерантност към светлината може да има и при „сухо око” или при алергични конюнктивити (по-често в детска възраст). Особено силно изразена светлобоязън възниква при „осветяване” при работа с електрожен - т.нар. кератитис електрика. След около 5-6 часа започват силни болки и сълзене. Очите буквално не могат да се отворят.

Фотофобията се среща еднакво и при двата пола, по-често при млади хора, защото лещата е напълно прозрачна и в окото навлиза повече светлина, а прагът на чувствителност е по-нисък. Интересен е и фактът, че размерът на зеницата е различен при отделните хора. Поради тази причина някои са по-чувствителни към светлината от други. Освен това хората с по-светли очи се оплакват по-често от светлобоязън отколкото тъмнооките, тъй като по-интензивният пигмент играе ролята на допълнителна естествена защита.

За лечението на фотофобията е необходимо да се открие и лекува и причината, а не само да се облекчават симптомите. „Ако, например, непоносимостта към светлината се дължи на очно заболяване, то трябва да започне да се лекува навреме.” – съветва д-р Иванов – „Ако причината е в употребата на определени лекарства, е добре те да бъдат заменени или приемът им да бъде прекратен.”

За облекчаване на дискомфорта при фотофобия е препоръчително да се да използват слънчеви очила с доказана ултравиолетова защита. Очите не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина. Съществуват и т.нар. UV щитове – очила, които са по-големи от останалите и ограничават навлизането на светлината през областта над очите. Те могат да се носят и върху обикновени очила. Ако чувствителността е придружена с болка и други неразположения, е желателно използването на допълнителни аксесоари като шапка с по-голяма периферия. Особено важно е да се използва колкото е възможно повече естествена светлина в помещенията на закрито. Според някои проучвания здравословното хранене и приемът на лутеин също могат да спомогнат за облекчаване на фотофобията.

Коментари