Публикация

Мамят пенсионери с оферти за евтини лекарства, не се лъжете

Купувайте само от лицензирани аптеки, иначе рискувате здравето си, съветва Елена Николова, управител на аптеки „Фаркол“


  • Г-жо Николова, възможностите за покупка на лекарства сега са много. Как хората да се ориентират, така че да са защитени?
  • Възможностите на съвременния човек да се снабди с лекарства наистина са много повече в сравнение с преди години. Може да се купят лекарствени продукти, витамини и добавки без да се напуска офиса или дома, има и лекарствен туризъм. Тук обаче хората трябва да бъдат много внимателни. Според българското законодателство продажбата на лекарства по лекарско предписание се осъществява само и единствено на място в лицензираните аптеки. Право да продават лекарства без лекарско предписание, регистрирани добавки и козметика имат само сайтове, които са регистрирани чрез реално съществуващи работещи лицензирани аптеки. Аптеките, които продават чрез сайтове се водят на отделен строг отчет в регистър към Изпълнителна агенция по лекарствата. Там всеки един потребител може да провери дали сайтът, от който пазарува е лицензиран. Това се прави с цел да се избегне продажбата на фалшиви или фалшифицирани лекарства, както и да е осигурен необходимия температурен режим на доставка и съхранение. Напоследък има сигнали за измами, особено на възрастни хора, на които се предлагат евтини лекарства доставяни от чужбина, които впоследствие или въобще не се доставят, или се оказват със съмнително качество и произход. Разбирам желанието на хората да се снабдят с по-евтини лекарства, но това наистина крие много сериозен риск за здравето им. Не е ясно дали търсеното лекарство е със същите качества, същите активни и помощни вещества, същата концентрация. Каква е гаранцията, че действието ще е идентично!?
  • Какво е важно да знаят хората, за да са сигурни в качествата на лекарствата?
  • На първо място покупката на лекарства трябва да става от лицензирани аптеки. Повечето клиенти имат доверена аптека, от която пазаруват. Фармацевтите трябва са с нужната квалификация. Пазаруването от лицензирана аптека е гаранция, че лекарствата в нея са заредени също от лицензиран доставчик, работещ по правилата на добрата дистрибуторска практика. Доставчикът пък ги е набавил от производител с необходимите разрешения и сертификати, гарантиращ с марката си за качеството на продукта. В аптеката медикаментите се съхраняват в необходимия температурен режим. Транспортирането им до там също е направено според изискванията за конкретните лекарствени продукти. Не пазарувайте от съмнителни интернет сайтове, дори и покупката да ви се струва много изгодна. Не знаете как е съхраняван продукта. За трайността и съставките му също трябва да гадаете. Подобни рискове крие и покупката на лекарства от чужбина. Затова моят съвет е да се купува само от лицензирани аптеки, където произходът и пътят на едно лекарство от производителя до аптеката е гарантирано безупречен.
  • Някои сега ще кажат, че цялата тази верига натоварва цената на лекарствата.
  • Конкуренцията в аптечния сектор в Бургас е много голяма. И точно това осигурява по-ниски цени на лекарствата. Специално нашата верига работи с минимални надценки, което нашите пациенти отлично знаят.

Коментари