Публикация

Нередовният стомах при детето се нуждае от лечение

Д-р Татяна Ралчева, педиатър в ХV ДКЦ - София, в интервю за Хелт медия.


 

Д-р Ралчева, когато едно дете не е с остро заболяване, за какво идва най-често майката да се консултира с вас?
Освен за да проверим общото физическо и невро-психическо развитие на децата, майките питат за ваксините от задължителния календар, за възможностите за допълнителни ваксини, както и за храненето на децата, защото там становищата много се промениха. Започваме малко по-късно да захранваме децата, като въвеждаме немлечните храни и плодовите сокове след 5–6-месечна възраст. Майките питат какво точно да дават, в каква форма, колко често и т.н. Сред родителите сериозни вълнения предизвикват и храносмилателните проблеми при децата им – разстройство, запек, повръщане, които се срещат сравнително често.

 

Какви са особеностите на детското храносмилане?
Характерното за храносмилателната система, както и за другите системи в детския организъм, е, че все още е незряла, с неразвити напълно функционални възможности. Затова и децата получават разстройство и по-често запек.

 

А всъщност какъв е нормалният ритъм на освобождаване на червата в различните детски възрастови групи?
Този ритъм се променя с хода на възрастта. Обикновено новородените се изхождат неколкократно на ден. При по-големите деца трябва да има минимум едно изхождане на ден. Ако това става през ден или през два, трябва да се обърне внимание.

 

Защо този проблем става все по-чест при децата?
Ами това е общ проблем на всички възрасти, а децата не правят изключение. При тях основна роля играят начинът на хранене и двигателната активност. При кърмачетата на естествено хранене няма запек. Защото кърмата е идеално усвоима и пригодена да дава и калории, и полезни вещества, и имунни тела на бебето. Нещата се променят, когато преминат на изкуствено хранене и по-късно на обща храна. Адаптираните млека ги правят максимално близко до естественото майчино мляко, но никога няма да го заместят напълно. При по-големите деца вече е мода да ядат чипсове, пици, солети, вафли и други концентрирани храни.

 

Това означава ли, че подкрепяте новата наредба на здравното министерство за здравословно хранене в училищата?
Определено, защото храненето има много сериозно значение за развитието и здравето на децата.

 

Какво се случва, ако родителите не обърнат внимание на нередовния стомах на детето?
Проблемът става хроничен и лечението му е по-трудно. Родителите трябва да знаят, че запекът не е нормално състояние. Този проблем трябва да се преодолее още в ранната възраст.

 

Как трябва да се подходи при нередовен стомах?
Преди всичко с промяна на хранителния режим. Подходящи са готвените, а не сухите храни. Грешно е становището, че супите преодоляват запека. Може да се яде и супа, но не само. Тя съдържа основно течност, която се елиминира през бъбреците, а не през червата. Добре е да се приемат плодове и зеленчуци, защото тяхната целулоза подпомага изхождането.

 

А децата могат ли да приемат някакви лаксативни средства?
Когато проблемът не се реши само с храненето, може да се дават определени лаксативни средства. Те трябва да имат мек слабителен ефект. Не трябва да предизвикват спазми, многократни изхождания или дискомфорт, както и привикване. За детската възраст е важен и вкусът на лекарството. В моята практика имам добър опит със сиропа „Фрутилакс”. Той е уникална комбинация от природни плодови екстракти и билкови масла. Водният извлек от слива и смокиня заедно с масло от копър и мента предизвиква мек слабителен ефект и успокоява коликите.

Коментари