Публикация

Внимавайте с картофите по време на бременност

Прекомерната им консумация повишава риска от диабет


Картофите често са основна част от менюто на бременните. Американски учени, след подробни изследвания стигнаха до извода, че включването в менюто на бъдещите майки на картофи повишава риска от развитието на захарен диабет. До този извод стигнали, след като са изследвали над 21 хиляди бременни жени и опитите показали, само тези от тях, които са предпочели картофите пред другите зеленчуци развили диабет. Причината е, че този зеленчук съдържа нишесте, което може да предизвика рязко повишаване на нивото на захар в кръвта. 

Специалистите припомнят, че менюто на бъдещите майки трябва да бъде разнообразно – да съдържа и плодове, и зеленчуци в пресен вид. Според американските учени съвременните хора се хранят предимно с продукти, съдържащи въглехидрати (като нишестето). 

Коментари