Публикация

Злоупотребата с лекарства и алкохол може да доведе до измръзване в градски условия

Доц. д-р Йоланда Заякова, д.м. ръководител на Отделението по Термична Травма и Пластично-възстановителна Хирургия в интервю за Credoweb.bg


Credoweb: Доц. Заякова, колко случая на измръзване са постъпили във ВМА МБАЛ - Варна през настоящия сезон?

Доц. Заякова: За щастие, към момента помощ в ОТТПВЕХ е потърсил само един пациент с измръзване, който е с нисък социален статус и причината за състоянието му е липсата на средства за отопление.

Credoweb: Какво на практика представлява измръзването?

Доц. Заякова: Измръзването е травма в резултат от експозиция на тялото или части от него на ниски температури. В България е възприета 4-степенна класификация на измръзванията. Първа степен е най-леката и засяга повърхностния слой на кожата – епидермиса. Четвърта степен е най-тежката – кожата е увредена в цялата си дебелина, както и структури намиращи се под нея.

Credoweb: А каква е разликата между измръзване и хипотермия?

Доц. Заякова: При понижаване на телесната температура под 350С е налице хипотермия. Локалните изменения, предизвикани от действието на ниски температури, наричаме измръзване.

Credoweb: Какви са причините за измръзване? Може ли човек да измръзне в градски условия - на спирката, в студена къща...

Доц. Заякова: Като предразполагащи фактори можем да посочим:

  • излагане и продължителен престой на ниски температури;
  • мокри (или неподходящи) дрехи;
  • тесни обувки;
  • предходна травма;
  • злоупотреба с лекарства и/или алкохол;
  • напреднала възраст,
  • съпътстващи заболявания – хипотиреоидизъм, хипоадренализъм и др. 

При продължителен престой на студено и наличие на предразполагащи фактори е възможно човек да измръзне и в градски условия.

Credoweb: Кои части на тялото измръзват най-често?

Доц. Заякова: Най-податливи на увреди от ниските температури са откритите части от тялото – уши, нос, брадата, както и пръстите на ръцете и краката.

Credoweb: А кога настъпва измръзване?

Доц. Заякова: Измръзване се получава, когато:

  • на клетъчно ниво (интра- и екстрацелуларно) се образуват кристали;
  • настъпва клетъчна дехидратация;
  • микросъдова оклузия;

Credoweb: Кой е предразположен на измръзване и възможно ли е да има наследствена обремененост?

Доц. Заякова: Предразположени към измръзване са неподготвените и надценяващи способностите си туристи, работещите на открито, хора с ментални заболявания, обездвижени или трудно подвижни, злоупотребяващите с алкохол/наркотици. Спортисти, работници по открити строежи, бездомни, инвалиди, алкохолици са социалните групи, сред които се срещат измръзвания. Измръзването е травма и няма как да има наследствена обремененост.

Credoweb: Как да разпознаем измръзването? Какви са симптомите, с които тялото ни алармира?

Доц. Заякова: Първоначално засегнатата част от тялото изглежда бледа, студена и с изменена/намалена чувствителност. Тези симптоми прогресират в чувство на студ, болка, парене и горене, непохватност, до загуба на движения в крайника, образуват се мехури.

Credoweb: Какво трябва да направим, ако ни се случи? Кога да потърсим лекарска помощ и към какъв специалист да се обърнем?

Доц. Заякова: С цел ограничаване на пораженията, е необходимо да се премахне първопричината - факторите довели до измръзването. Измръзването е спешно състояние и като такова е необходимо решението за домашно или болнично лечение, както и видът и обемът му, да бъде взето след консултация със специалист. Пластичният хирург е лекаря, занимаващ се с лечение на такъв вид травми.

Credoweb: Много хора използват алкохол, за да се сгреят? Това удачен вариант ли е?

Доц. Заякова: Въпреки че алкохолът предизвиква първоначална вазодилатация, то този му ефект бързо се изчерпва, последван от вазоконстрикция. Още повече той нарушава глюконеогенезата, а оттам и продукцията на топлина.

Credoweb: Какви терапевтични методи използвате? Какви са предизвикателствата при терапията?

Доц. Заякова: При хипотермия се налага вливането на затоплени (водно-солеви) разтвори. Основна цел е бързо възстановяване на оптимална телесна температура в засегнатата област. Това се постига чрез обливане с топла вода (400С -420С) и измиване със антисептични сапуни, определя се необходимостта от хирургични интервенции по отношение на локалните промени. Извършват се превръзки с различни антисептични медикаменти, както и хирургични намеси.

Credoweb: И за финал как да се предпазим? Някакви практически съвета?

Доц. Заякова: Избягвайте продължителния престой на ниски температури! Носете топли и удобни дрехи и обувки, предпазвайте откритите части от тялото – лице, ръце. Избягвайте консумацията на алкохол и тютюневи изделия, приемайте топли напитки. Преценете адекватно климатичните условия и физическия си капацитет при преходи.


Интервю на Гергана Стоянова, Credoweb.bg

Коментари