Публикация

​Личните лекари и родителите да спрат да гледат на варицелата като на леко и не изискващо особено внимание заболяване

Не бива мехурчестият обрив от варицела да се мокри, както и да се третира със спирт и други мехлеми


-Проф. д-р Дойчинова, непрекъснато се съобщава за болни от варицела. Коя група най-често страда от това заболяване?

- Варицелата е едно от най-широко разпространените инфекциозни вирусни заболявания, протичащо с обрив. Контагиозният индекс е почти 100%. Засяга предимно детската възраст, но не е невъзможно и контактните възрастни да заболеят. Заболяването не е характерно за новородените и кърмачетата, но ако майката не е боледувала няма протективни антитела, които да предаде на плода трансплацентарно и на новороденото с кърмата си.Така, че тази най-ранна възрастова група също може да бъде засегната макар и по-рядко.

- В Плевевска област през няколко години се повишават болните, като достигат епидемични нива. На какво се дължи това?

- Не бих казала, че при варицелата има характерна цикличност. Имайки пред вид липсата на имунизация заболяването се среща целогодишно с превалиране на есенно-зимните месеци.

- Задължително ли е, ако дете се разболее да се изолира от останалите. Битува мисленето, че е добре тази инфекция да се прекара в детска възраст, така ли е?

- Всеки заболял от варицела трябва да бъде изолиран. Изолацията може да бъде в домашна или болнична обстановка в зависимост от тежестта на протичане.Редно е контактните да носят маски, защото дори и да са боледували от варицела в детството си (става въпрос за родители на деца и други възрастни, които са в контакт) биха могли да заболеят от Херпес-зостер, чийто причинител също е херпесния вирус. Мнението, че е по-добре варицелата да се прекара в детската възраст е донякъде относително, защото тежки форми на заболяването сме имали във всички възрастови групи. Бих искала да призова и родители и общопрактикуващи лекари да спрат да гледат на варицелата като на леко и не изискващо особено внимание заболяване.

- Какви са усложненията на заболяването?

-На всеки ежегоден конгрес на Дружеството на инфекционистите в България се изнасят доклади, касаещи тежки форми и усложнения при варицела. Най-честото усложнение е вторичната бактериална инфекция на мехурчетата. Може обаче да се засегне сърцето с развитие на кардит, дихателната система с развитие на пневмонит и най-тежкото усложнение от страна на централната нервна система – енцефалит, който може да е фатален.

-Пациентите ви навреме ли се насочват към Клиниката по инфекциозни болести?

- Не бих казала, че пациентите се насочват своевременно за консултация със специалист по инфекциозни болести. Клиниката е отворена денонощно за прегледи ако в кабинета на ДКЦ в момента няма лекар. Най-често заболелите се насочват към нас при настъпили усложнения, а те могат да настъпят и от неправилно амбулаторно лечение.

- Какво е лечението на това заболяване?

-В никакъв случай мехурчестият обрив да не се мокри, да не се третира със спирт и други мехлеми. Мазането със спирт е много болезнено за детето, а не помага за завяхване на обрива. Правилно е да се използват антисептични пудри и определен хранителен режим. За усложнените форми се прилага противовирусно лечение венозно или през устата, но е по-добре това да става в условията на Инфекциозна клиника.

Коментари