Публикация

​Първият извънстоличен Център „Грижа за пациенти с онкологични заболявания“ отваря врати в Пловдив

Той се създава от МБАЛ „Централ Хоспитал“ и аптека „Централ фарма“ и ще дава подкрепа на болните и техните близки


Първият и единствен извънстоличен Център „Грижа за пациенти с онкологични заболявания“ се създава в Пловдив от МБАЛ „Централ Хоспитал“ и аптека „Централ фарма“.

В центъра, част от веригата болници „Медлайн“, лекуващите се от рак и техните близки безплатно ще получават подкрепа как да се справят по-лесно с емоционалните и физически предизвикателства, съпътстващи болестта, как да преодолеят страха от диагнозата и да се реинтегрират в обществото и да водят пълноценен и активен живот.

В него ще работи екип от професионалисти, които ще разработват и прилагат индивидуален подход към всеки пациент. Той ще посреща нужди на болните, за които лекарите нямат време, а понякога и необходимите познания и квалификация, да ги обучат как да се справят с тях. Някои от услугите ще им помагат да преодолеят физическите проблеми, а други - социалните и емоционални тревоги.

Всяка седмица различни специалисти ще провеждат безплатни обучения в областта на храненето, психологическата подкрепа, рехабилитацията, лимфоедема и външния вид. Ще запознават хората с възможностите, които им предлагат йогата и акупунктурата. По време на семинарите пациентите ще се обучават как да преодолеят видимите ефекти от лечението, като полагат грижи за кожата и косата. Ще научат от специалисти как да се гримират и какво облекло и аксесоари са подходящи за тях. Заедно с това те ще се запознаят какви лечебни масажи да правят, ако имат лимфоедем, а също и какви активности са полезни за тази група болни. На всеки ще бъде предоставен индивидуален дневен режим. Ще бъде разяснено има ли рискове от употребата на хранителни добавки. Специални обучения са посветени за справяне с болката, сковаността на мускулите, нервността и гаденето.

За онкоболните и техните близки са предвидени съвместни сесии за психологическа подкрепа. Експертите от центъра ще запознаят семействата как да се оправят с документацията и бюрокрацията и ще им предоставят юридическа помощ и консултации.

Центърът ще осигурява медицинска сестра в домашни условия при нужда и ще организира он-лайн консултации. Към него ще бъде разкрит магазин за всички необходими за онкоболните изделия и аксесоари – перуки, протези, тюрбани, мигли, специално бельо, хранителни добавки и др.

Коментари