Публикация

​Самолечението при грип не е препоръчително

Най-честите грипни усложнения са от страна на белодробната и сърдечно-съдовата системи, но е възможно засягане и на отделителната система, нервната система (неврити, енцефалити и др.)


Самолечението при грип не е препоръчително

Най-честите грипни усложнения са от страна на белодробната и сърдечно-съдовата системи, но е възможно засягане и на отделителната система, нервната система (неврити, енцефалити и др.)

-Проф.д-р Дойчинова, в сезона на грипа сме, кои щамове се очаква да ни разболяват тази година?

-Дали ще има грипна епидемия или не може да каже експерименталната епидемиология, която се занимава с компютърни математически доказани прогнози. Очакваше се нов грипен щам „Швейцария”, но по данни на Лабораторията по грипни вируси към НЦЗБП до сега са изолирани само познати вируси – AH1N1 (познат още като „свински”) и „Виктория” (по данни на проф. Т. Кантарджиев, директор на НЦЗПБ).За да се добие истинска представа за епидемичната обстановка най-голямо значение има правилното диагностично мислене на лекарите от доболничната помощ – общо практикуващи и специалисти. Ако те правилно се насочат към диагнозата и изпратят своевременно необходимите материали за верификация и лекарите и обществеността ще са наясно има ли грипна епидемия и от кой щам се предизвиква.

-Какво трябва да знаем и да направим;, ако имаме съмнения, че сме с грип, а не обикновена настинка?

-Едно от нещата е да посетим личния си лекар, но той не винаги ни предписва правилното лечение. Началните симптоми при грип са доста характерни. Заболяването започва остро (понякога болният посочва часа на разболяването) с втрисане, повишена температура, главоболие, силно изразена отпадналост, болки по мускули и стави, сухота в устната кухина, хрема, суха дразнеща кашлиза, болка зад гръдната кост. Не са редки и други симптоми – повръщане, диария, болки в корема. При простуда началото не е така остро, но пък простудата може да изиграе ролята на предразполагащ фактор за разболяване от грип.

-Нужна ли е консултация с инфекционист?

-Посещението при инфекционист е желателно, но при тежко общо състояние на пациента не е много правилно той да бъде разкарван по различни кабинети. Това ще се отрази неблагоприятно на неговото състояние. От друга страна той е силно контагиозен и би могъл да зарази още доста хора. Ако обаче вече се касае за усложнения е необходимо незабавна хоспитализация според това коя система е засегната – в Пулмология, Кардиология, Нефрология, Неврология, Инфекциозни болести. Най-честите усложнения са от страна на белодробната и сърдечно-съдовата системи, но е възможно засягане и на отделителната система, нервната система (неврити, енцефалити и др.).

-Вашият съвет като специалист по инфекциозни болести, за да се предпазим?

-Предпазването от грип става по различни начини. Правилно е в началото на есента да се имунизираме с противогрипна ваксина. Ако сме пропуснали това можем да използваме имуностимулиращи медикаменти и витамини, които могат да се приемат и по време на лечение, а не само за предпазване. Ако се разболеем задължително трябва да бъдем изолирани в домашна обстановка и на постелен режим. Това първо е необходимо за по-бързото ни оздравяване и второ – предпазваме околните, защото вирусните частици се предават по въздуха с пръските от кихане и кашляне. Това се улеснява и от затворените помещения, в които сме принудени да стоим през зимата поради ниските температури.

Коментари