Публикация

Високата скорост повишава тестостерона


Учени от университета „Конкордия” в Монреал откриха, че възбудата при шофиране на спортни коли повишава нивото на хормона тестостерон в организма, а карането на стар автомобил го намалява.

 

Това откритие показва, че вероятно има биологично обяснение защо мъжете, които изживяват криза на средната възраст, искат да си купуват спортни коли.

 

По-ниските стойности на тестостерон се свързват с увеличен риск от сърдечни болести, диабет и депресия.

 

Мъжете над 50 години с ниско ниво на този хормон са 33% по-застрашени от преждевременна смърт.

 

Въпреки че с остаряването всички мъже произвеждат по-малко тестостерон, при различните индивиди нивото е различно. 

 

По време на изследването участниците е трябвало да карат в продължение на един час спортен кабриолет, а през следващия час - 16-годишна семейна кола.

 

Проби от слюнката на мъжете показали, че шофьорите са увеличили тестостерона, докато са карали бързия автомобил, докато шофирането на старото возило нямало такова въздействие, дори било установено слабо понижение на хормона.

 

Учените установили, че най-голямо отражение върху повишаването на тестостерона на мъжете имало при шофирането през оживените части на града, където има повече възможности да ги забележат жените и да им се възхищават.

 

Стойностите на хормона са се увеличили слабо и при извънградското шофиране без присъствието на зрители. 

 

Според учените, ефектът от бързата кола върху мъжкия организъм е вид „сексуален сигнал”, при който мъжете се състезават за вниманието на жените.

 

Предишни изследвания са показали, че е възможно футболни отбори, които са облечени в червено, да имат предимство пред противниците си, защото този цвят може да повиши тестостерона.

 

Отборите, които играят пред свои привърженици, също повишават стойностите на тестостерон в организма, с което може да се обясни предимството да се играе на собствен терен.

 

Коментари