Публикация

В МБАЛ "Бургасмед" пациентите са издигнати на пиедестал

Залагаме изключително много на развитието на лапароскопските операции


Д-р Снежана Ризова е гинеколог с 27-годишен стаж. Дълги години е работила в МБАЛ-Бургас, МБАЛ „Дева Мария“, а сега е началник на АГ отделението на МБАЛ „Бургасмед“.

- Д-р Ризова на МБАЛ „Бургасмед“ започнаха да се доверяват все повече бременни за тяхното раждане.Скоро изписахте и първото, родено в Община Бургас бебе. Каква е формулата на успеха?

- За да се довери една майка на родилното отделение, в което е избрала да роди и неговия екип, трябва да са налице няколко условия- персонал с висока квалификация, оборудване на звеното с добра апаратура, взаимно доверие между персонал и родилка, както и добър психоклимат в самото отделение. Вярвам, че особено през последната 1 година, майките, които избраха да родят в МБАЛ „Бургасмед“ са ни оценили и ние вече се радваме на над 760 родени бебета от откриването си до момента. В нашето отделение работят 6 АГ специалисти с дългогодишен опит и 9 акушерки, повечето, от които имат над 20години стаж в родилна зала. Звеното ни е оборудвано с необходимата апаратура и инструментариум за извършването на планови и спешни оперативни раждания. Отношението на персонала към родилките е приоритетно за нас и се стараем всяка наша пациентка, да се чувства като издигната на пиедастал, докато е при нас. Не на последно място по важност, както казах, е добрият психоклимат не само в отделението, но и в цялата болница. А смятам нашите пациентки се убедиха, че той е много добър.

- Как работи отделение ви по неонатология?

- На много високо ниво. Имаме оборудване с кувиози и всички необходимо за реанимацията на едно бебе, а и микропедиатрите ни са сред най-добрите в своята професия.

- Отчитате и съществен ръст при лапароскопските гинекологични операции. На какво се дължи това?

- В съвременната гинекология вече всяка една операция може да се извърши лапароскопски. Поради това, че не се отваря корема на пациентката, не се травмират с ръце, хирургични инструменти и компреси вътрешните органи.Срастванията след минимално инвазивни операции са много незначителни, което има голямо значение за последващото възстановяване, следоперативната болка и забременяване. В този смисъл винаги когато една операция може да се извърши лапароскопски този начин е по-добрият, тъй като е по-щадящ за пациента. Разбира се прилагането на този вид операции зависи от техническата обезпеченост с апаратура в болницата, екипа, квалификацията на лекаря и медицинския персонал. Така, че аз се радвам,че в МБАЛ „Бургасмед“ разполагаме с всичко това. Д-р Гамишев и д-р Недялков са отлични специалисти в оперативната гинекология. И да, може да се каже, че отчитаме ръст на лапароскопските операции през последната една година. Плановете ни са да доразвием този сегмент и през предстоящата година.

- Какъв е Вашият съвет към младите дами, които все още не са раждали?

- Съветът ми е редовно да провеждат по един път годишно профилактичен преглед с цитонамазка. По този начин могат своевременно да се диагностицират карцином на маточната шийка и яйчниците. Младите жени и тийнейджърките да използват предпазни средства, тъй като така могат да се предпазват от половопредавани инфекции. Много често те са причина за последващ стерилитет. Ако една жена планира бременност е желателно да приема фолиева киселина 3 месеца преди забременяването.

Коментари