Публикация

Светлина Николова: Комфортът на новороденото се създава като се научиш да го познаваш

Какво правите, за да освободите натрупания в стомаха ви въздух? Със сигурност, не лягате по корем. Защо тогава очаквате, че бебето ви ще успее да се уригне, когато му притискате коремчето?


Училище „Биберон” стартира годината при огромен интерес

Какво правите, за да освободите натрупания в стомаха ви въздух? Със сигурност, не лягате по корем. Защо тогава очаквате, че бебето ви ще успее да се уригне, когато му притискате коремчето? Можете лесно да го успокоите и да изкарате излишния въздух, като го държите полуизправено и с отворен ъгъл на преглъщане – точно както ние правим в такива случаи.

Това е само един от практическите съвети, които няма как да научите по интернет форумите.

Отговорите на този и много други въпроси, които вълнуват бъдещите и настоящи родители, дава училище „Биберон” към МБАЛ „Дева Мария”. „Моторът” и основен лектор на училището е старшата акушерка в болницата Светлина Николова – два пъти носител на приза „Най-добра акушерка на България” и национален консултант по кърмене.

„Най-лесно е да правите асоциации със собствените си усещания – това, което прилагате на себе си подсъзнателно, го прилагайте на бебето съзнателно и няма да сгрешите”, съветва Светлина новите майки и татковци.

И допълва, че „децата не са висша математика и не можем да ги вкарваме в норми. Всяко дете има индивидуални нужди и родителите му трябва да го наблюдават, за да се научат да познават сигналите, които то им подава”.

Дори общоприетите норми, като тази температурата в стаята след периода на адаптация да е 22 градуса, не бива да се прилагат еднакво към всички деца. Ако едно бебе е 4500 грама, например, то може да се чувства добре и на 21 градуса и на по-топло да не му е уютно и да плаче. При същите градуси по-малко бебче може да „трепери от студ” и да иска да е по-дебело облечено.

Децата носят генетичния материал на родителите си и в общи линии обичат да правят в ежедневието това, което и родителите им.

„Комфортът на новороденото се създава като мислиш правилно и се научиш да го познаваш”, обобщава Светлина Николова. По този начин може да се избегне следродилната депресия, защото освен „бушуващите хормони”, причина за нея са и несигурността и отговорността, която младите майки чувстват.

В това е идеята на училище „Биберон” – да даде на бъдещите родители необходимите полезни съвети с примери от практиката.

С пълния график на училището можете да се запознаете на сайта на болницата www.devamaria.com и във фейсбук страницата на „Биберон” www.facebook.com/school.biberon.

Коментари