Публикация

10 съвета как да се храните здравословно

Няколко идеи, които ще ви помогнат да поддържате добро здраве и физическа форма.


Съществуват множество фактори в нашите диета, околна среда и начин на живот, които влияят върху гените, а от там и върху цялостното състояние на нашия организъм. Много от тях са в рамките на нашия контрол. От всички фактори, диетата е най-лесна за контролиране и промяна, а и може би най-важният определящ фактор за това как ще се изразят гените ни.

Въпреки че няма една универсална диета за всички, тъй като ние сме различни и всеки има своята индивидуална и най-точна диета, ние все пак ви предлагаме няколко съвета, които ако бъдат спазвани, биха довели до по-добро здравословно състояние и начин на живот.

1. Яжте истинска храна. – прясна, необработена и нерафинирана храна. Истинската храна няма етикети, съдържание, химически добавки, подобрители на вкуса и изкуствени оцветители. Това са зеленчуци, плодове, ядки и семена, кълнове, диви риби, органични яйца и месо и т.н.

Опитайте се и да се храните колкото се може по-близо до природата. Тъй като колкото по-отдалечена е храната от своя източник, толкова по-изкуствена и нездравословна става тя.

2. Хранете се цветно. – Избирайте възможно най-голямо разнообразие от плодове и зеленчуци с различни цветове. Различното оцветяване се дължи на различните фитохимикали, които се съдържат във всеки отделен плод или зеленчук – компоненти от изключителна важност за здравето ви. Колкото по-богата е „палитрата“ на вашата диета, толкова повече и по-разнообразни полезни компоненти вие приемате.

3. Съобразете диетата си с индивидуалните нужди на вашия организъм. – Вече и в България има достъпни генетични тестове, благодарение на които вие можете да си изготвите най-подходящият за вас персонализиран хранителен режим. Това е най-доброто, което можете да направите за себе си по пътя към по здравословен живот.

4. Спрете да се храните когато сте се заситили на 80%. – Една от основните причини за затлъстяване е преяждането. Човек трябва да усеща лек глад, когато става от масата и е хубаво да изчака известно време след хранене, за да усети засищане, тъй като чувството за ситост не идва веднага и по този начин ние продължаваме да ядем, дори когато сме сити.

5. Бъдете предпазливи по отношение на храни, които се рекламират. – В по-голямата си част това са преработени храни, фаст фууд, нездравословни храни, съдържащи консерванти и оцветители.

6. Бъдете внимателни с вманиачаването в броене на калории. – Броенето на калории само по себе си не означава здравословно хранене, тъй като в днешно време много диетични храни и напитки, които са с ниско съдържание на калории, не са здравословни и дори съдържат някои вредни съставки.

7. Пийте много вода. – Водата е живот. Както всички знаем, ние самите сме изградени от 55% до 75% вода. Затова е много важно да приемате достатъчно количество чиста вода – специалистите препоръчват изпитата вода да е около 3% от теглото ви на ден. Например, ако тежите 70 кг, препоръчително е да пиете 2.1 литра вода всеки ден.

8. Не изключвайте цяла група храни от диетата си, тъй като здравословното хранене е балансирано хранене. – Много „магически“ диети, които обещават страхотни и светкавични резултати, предполагат изключването изцяло на въглехидрати или мазнини от диетата или изцяло хранене само с протеини. Това не е напълно здравословно и може дори да бъде опасно за организма и да предизвика някои заболявания при предразположени хора.

9. Наслаждавайте се на храната си. – Хранете се бавно, без стрес, без бързане и без да гледате телевизия. Седнете спокойно и се насладете на всяка една хапка, за предпочитане в компанията на любимите си хора.

10. Не си губете времето в обвинения и самосъжаление, ако сте хапнали нещо „грешно“.Просто продължете напред с усмивка и отново се върнете към здравословното си хранене, тъй като здравето ви е най-важно за вас, а то е не само физическо, но и психическо.

Автор: Соня Иванова

Коментари

КОЙ КОНТРОЛИРА РЕКЛАМИТЕ ПО ТВ КАНАЛИТЕ? ТАЗИ КОМИСИЯ ЗА КОНТРОЛ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ ГЛЕДА ЛИ ТЕЛЕВИЗИЯ? НЕ ВИЖДА ЛИ КОЛКО РЕКЛАМИТЕ СА ПОДВЕЖДАЩИ? ТАКИВА РЕКЛАМИ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНЯТ И СЕ САНКЦИОНИРАТ ФИРМИТЕ.

Липсата на средства наистина може да бъде отчетена като проблем в осигуряването на здравословна и разнообразна храна. Друг проблем обаче, съвсем не по-малко съществен, е липсата на информация, на база на която хората да подбират храната си и да планират ежедневието си, така че да следват здравословен хранителен режим. Статията цели да спомогне за попълването именно на тази липса, а съветите в нея съвсем не изискват претенциозна и скъпа трапеза. Следването им по-скоро е въпрос на воля, последователност и, както Мариана отбеляза - време и усилия за готвене. Успех на всички, решили да следват съветите в желанието си да поддържат добро здраве и тонус чрез правилно хранене!

да, не е скъпо да се следват тези съвети - прясна, необработена храна означава зеленчуци, картофи, месо, а не консервирани и полуготови храни - просто изисква време и усилия за готвене

Коментарът на г-н Томов ми се струва странен, защото повечето от съветите в статиятата не са свързани с никакъв разход на пари - става дума за това да се храним бавно, да станем от масата преди да сме преяли, да пием много вода, да не се поддаваме на рекламите и т.н. Мит е, че здравословното хранене е скъпо, а нездравословното евтино. Тази теза е по-скоро алиби на хората, които нямат воля да променят нещо в хранителния си режим

г-н Жорж Томов
4 фев 2016 16:51

Бих разбрал г-жа Соня Иванова само ако и тя се опита да вникне във факта, че ВСИЧКО предложено от нея е въпрос на финанси!! И че статията е добра само за 5 % от българите ! Останалите просто нямат достатъчно пари за прилагането й.