Публикация

10 съвета как да се храните здравословно

Няколко идеи, които ще ви помогнат да поддържате добро здраве и физическа форма.


Съществуват множество фактори в нашите диета, околна среда и начин на живот, които влияят върху гените, а от там и върху цялостното състояние на нашия организъм. Много от тях са в рамките на нашия контрол. От всички фактори, диетата е най-лесна за контролиране и промяна, а и може би най-важният определящ фактор за това как ще се изразят гените ни.

Въпреки че няма една универсална диета за всички, тъй като ние сме различни и всеки има своята индивидуална и най-точна диета, ние все пак ви предлагаме няколко съвета, които ако бъдат спазвани, биха довели до по-добро здравословно състояние и начин на живот.

1. Яжте истинска храна. – прясна, необработена и нерафинирана храна. Истинската храна няма етикети, съдържание, химически добавки, подобрители на вкуса и изкуствени оцветители. Това са зеленчуци, плодове, ядки и семена, кълнове, диви риби, органични яйца и месо и т.н.

Опитайте се и да се храните колкото се може по-близо до природата. Тъй като колкото по-отдалечена е храната от своя източник, толкова по-изкуствена и нездравословна става тя.

2. Хранете се цветно. – Избирайте възможно най-голямо разнообразие от плодове и зеленчуци с различни цветове. Различното оцветяване се дължи на различните фитохимикали, които се съдържат във всеки отделен плод или зеленчук – компоненти от изключителна важност за здравето ви. Колкото по-богата е „палитрата“ на вашата диета, толкова повече и по-разнообразни полезни компоненти вие приемате.

3. Съобразете диетата си с индивидуалните нужди на вашия организъм. – Вече и в България има достъпни генетични тестове, благодарение на които вие можете да си изготвите най-подходящият за вас персонализиран хранителен режим. Това е най-доброто, което можете да направите за себе си по пътя към по здравословен живот.

4. Спрете да се храните когато сте се заситили на 80%. – Една от основните причини за затлъстяване е преяждането. Човек трябва да усеща лек глад, когато става от масата и е хубаво да изчака известно време след хранене, за да усети засищане, тъй като чувството за ситост не идва веднага и по този начин ние продължаваме да ядем, дори когато сме сити.

5. Бъдете предпазливи по отношение на храни, които се рекламират. – В по-голямата си част това са преработени храни, фаст фууд, нездравословни храни, съдържащи консерванти и оцветители.

6. Бъдете внимателни с вманиачаването в броене на калории. – Броенето на калории само по себе си не означава здравословно хранене, тъй като в днешно време много диетични храни и напитки, които са с ниско съдържание на калории, не са здравословни и дори съдържат някои вредни съставки.

7. Пийте много вода. – Водата е живот. Както всички знаем, ние самите сме изградени от 55% до 75% вода. Затова е много важно да приемате достатъчно количество чиста вода – специалистите препоръчват изпитата вода да е около 3% от теглото ви на ден. Например, ако тежите 70 кг, препоръчително е да пиете 2.1 литра вода всеки ден.

8. Не изключвайте цяла група храни от диетата си, тъй като здравословното хранене е балансирано хранене. – Много „магически“ диети, които обещават страхотни и светкавични резултати, предполагат изключването изцяло на въглехидрати или мазнини от диетата или изцяло хранене само с протеини. Това не е напълно здравословно и може дори да бъде опасно за организма и да предизвика някои заболявания при предразположени хора.

9. Наслаждавайте се на храната си. – Хранете се бавно, без стрес, без бързане и без да гледате телевизия. Седнете спокойно и се насладете на всяка една хапка, за предпочитане в компанията на любимите си хора.

10. Не си губете времето в обвинения и самосъжаление, ако сте хапнали нещо „грешно“.Просто продължете напред с усмивка и отново се върнете към здравословното си хранене, тъй като здравето ви е най-важно за вас, а то е не само физическо, но и психическо.

Автор: Соня Иванова

Коментари

8 фев 2016 18:58

КОЙ КОНТРОЛИРА РЕКЛАМИТЕ ПО ТВ КАНАЛИТЕ? ТАЗИ КОМИСИЯ ЗА КОНТРОЛ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ ГЛЕДА ЛИ ТЕЛЕВИЗИЯ? НЕ ВИЖДА ЛИ КОЛКО РЕКЛАМИТЕ СА ПОДВЕЖДАЩИ? ТАКИВА РЕКЛАМИ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНЯТ И СЕ САНКЦИОНИРАТ ФИРМИТЕ.

4 фев 2016 22:32

Липсата на средства наистина може да бъде отчетена като проблем в осигуряването на здравословна и разнообразна храна. Друг проблем обаче, съвсем не по-малко съществен, е липсата на информация, на база на която хората да подбират храната си и да планират ежедневието си, така че да следват здравословен хранителен режим. Статията цели да спомогне за попълването именно на тази липса, а съветите в нея съвсем не изискват претенциозна и скъпа трапеза. Следването им по-скоро е въпрос на воля, последователност и, както Мариана отбеляза - време и усилия за готвене. Успех на всички, решили да следват съветите в желанието си да поддържат добро здраве и тонус чрез правилно хранене!

4 фев 2016 17:23

да, не е скъпо да се следват тези съвети - прясна, необработена храна означава зеленчуци, картофи, месо, а не консервирани и полуготови храни - просто изисква време и усилия за готвене

4 фев 2016 17:16

Коментарът на г-н Томов ми се струва странен, защото повечето от съветите в статиятата не са свързани с никакъв разход на пари - става дума за това да се храним бавно, да станем от масата преди да сме преяли, да пием много вода, да не се поддаваме на рекламите и т.н. Мит е, че здравословното хранене е скъпо, а нездравословното евтино. Тази теза е по-скоро алиби на хората, които нямат воля да променят нещо в хранителния си режим

4 фев 2016 16:51
г-н Жорж Томов
4 фев 2016 16:51

Бих разбрал г-жа Соня Иванова само ако и тя се опита да вникне във факта, че ВСИЧКО предложено от нея е въпрос на финанси!! И че статията е добра само за 5 % от българите ! Останалите просто нямат достатъчно пари за прилагането й.