Публикация

Съвети за здрава кожа през зимата

1. На открито през зимата обръщайте специално внимание на предпазването на кожата и се погрижете за осигуряване на допълнителна хидратация. Сухият въздух и ниските температури имат силни негативни последици за кожата, защото при температура под +8°С мастните жлези спират да произвеждат секрет.


2. В началото на почивката използвайте продукти с по-висок слънцезащитен фактор – това позволява на кожата успешно да се адаптира към интензивното слънчево излагане в планините.

3. През зимата използвайте продукти с по-висок защитен фактор, отколкото през лятото – поради надморската височина и снега зимното слънце е по-силно, отколкото в низините или на плажа. Интензитетът на слънчевите UV лъчи се увеличава с 4% на всеки 300 м височина. Освен това до 80 % от UV радиацията се отразява от снега и леда.

4. Носът, челото, ушите и вратът са особено чувствителни към вятъра, студа и интензивното слънце, дехидратират се и изгарят много по-бързо от останалите части на тялото. За да ги предпазите от изгаряне, изсушаване и напукване, използвайте продукти на по-мазна основа и с по-висок слънцезащитен фактор.

5. Кожата често е подложена на по-ниски температури, отколкото е околната температура, поради изстудяването по време на спорт. При температура от 0°С на въздуха по време на спускане кожата се охлажда до - 15°С, и е възможно измръзване, зачервяване, напукване, белене или спукване на капиляри (Couperose).

6. Използвайте водоустойчиви продукти – това ви гарантира защита при дъжд и сняг, както и при изпотяване.

7. Слънцезащитният продукт трябва да се нанася 20 до 30 минути преди излагане на слънце - това позволява кремът да се абсорбира напълно.

8. Нанасяйте защитен продукт дори при облачно или мъгливо време – UV лъчите могат да проникват дори през плътните облаци и мъглата и да причинят изгаряне.

9. Устните са особено чувствителни, тъй като те нямат пигмент или защитен слой за предпазване от UV лъчите. Използването на крем или стик за устни със защитни филтри предпазва устните от изгаряне или напукване.

10. След дълъг ден в планината нанесете върху кожата лосион за след слънце. Това ще възстанови баланса на влагата на кожата и ще осигури дълготраен тен.

11. На последно място, но не и по важност, предпазвайте очите си със слънчеви или скиорски очила, които имат защита от UV лъчите.

Източник: zima bg

Коментари