Публикация

Грипните вируси са сериозна опасност за сърцето

Какви са най-честите сърдечни усложнения при грип и какво е адекватното лечение, съветва д-р Веселка Гергова, интернист- кардиолог от Медицински Университет - София


Вирусните инфекции са най-честите заболявания, особено през зимния сезон, когато обичайната им локализация са горните дихателни пътища. Нос, носоглъдка, трахея и бронхи са първите органи, които влизат с досег с вирусите и реагират с проявите на острото възпаление- течащ нос, дразнене в носоглъдката и сухо покашляне...Разбира се, всичко това на фона на общите симптоми - отпадналост до безсилие, изпотяване, главоболие и липса на апетит. Температурата обичайно е около 38 градуса, най-вече в началото. В следващите 3-5 дни тези оплаквания продължават в различна степен. Уместно е в този период (особено при известна епидемиологична обстановка), още при първите симптоми

да се започне веднага с прием на противовирусни медикаменти,

които са налични на нашия фармацевтичния пазар и вече са добре познати и на пациентите. Тези препарати спират размножаването на вирусите в организма и могат да гарантират по бързото и по- леко отзвучаване на симптомите, а във висока степен гарантират и предпазване от усложнения. Този съвет е еднакво валиден както за пациенти, които вече са били ваксинирани с противогрипна ваксина, така и за тези които не са.

Приемът на противовирусен препарат не изключва необходимостта (когато състоянието го изисква) да се приемат медикаменти, понижаващи температурата, такива, които омекотяват кашлицата, както и витамини. Добре е още да се приемат много течност, топъл чай, да се ограничават контактите с околните, което е много важно, за да се ограничи разпространението на епидемията.

Целият този комплекс от лечебни мерки може да ни гарантира по-лекото и бързо преодоляване на вирусната инфекция и във висока степен да ни предпази от

възможните усложнения на грипа.

Здравият човек с добра имунна система и нестрадащ от хронични заболявания е по-неподатлив към усложненията на грипа. Тези усложнения обичайно са: вирусни пневмонии, перикардит, миокардит, менингит. Различните вируси имат различен тропизъм (предпочитание) към различните органи. Като цяло групата на грипните вируси атакува сърцето. Ако оплакванията от острата вирусна инфекция не преминат за обичайните 7 дни или поне отчетливо не намалеят, в зависимост от това какви симптоми продължават да доминират, би трябвало да се замислим за възможните усложнения.

Продължително задържащата се субфебрилна температура ( 37,2-37,4 градуса), умората, съпроводена със задух, с тежест в сърдечната област, ниско артериално налягане и понякога появата на сърдечна аритмия трябва да накарат ОПЛ да изключи евентуалното сърдечно усложнение (перикардит и/или миокардит), причинено от вирусната инфекция.

Картината на сърдечните усложнения е много по-изразена

и по-тежка при пациенти с хронична патология - най-вече съпътстващи белодробни заболявания, но и всички останали, увреждащи общото състояние и защитните сили на организма.

Появата на сърдечното усложнение изисква потвърждение с помощта на ЕКГ, ехокардиография и лабораторна диагностика и всичко това проследено в динамика - до отзвучаване на симптоматиката и пълното възстановяване на пациента с цел да не останат трайни промени в засегнатото сърце. За това е необходимо лечението на усложненията да се провежда под контрол на специалист и в болнично заведение. Недоизлекувания миокардит може да стане причина във времето за възникване на дилатативна кардиомиопатия ( увеличаване на размерите на кухините на сърцето), която се проявява със симптомите на сърдечна недостатъчност.

Есенно-зимните вирусни инфекции са изключително чести поради начина на тяхното разпространение -кихане, кашляне. Бързо се разпространяват там, където хората се събират на голями групи (в транспорта, на работното място, на кино, на театър), боледуват еднакво често и деца, и възрастни, но по-тежко боледуват хората с понижен имунитет - такива с хронични заболявания, с трансплантирани органи, с клапни протези .

Грипното заболяване не бива да бъде подценявано,

лечението му трябва да започва от първите симптоми и не бива да се заблуждаваме, че може да мине хей така, "на крак", без медикаменти и общоукрепващи препарати.

Моят съвет е в този сезон винаги да имате на разположение в аптечката си в къщи витамини и в частност витамин С, парацетамол, омекотяващи гърлото и кашлицата пестили и противовирусен препарат (pимантадин хидрохлорид, оселтамивир). Започвайте лечението си след съвет и преглед от лекар, бъдете с повишено внимание към протрахирането на симптомите и не пропускайте да потърсите съвета му при такива обстоятелства.

Коментари

Здравейте,Д-р Гергова,Вашата статия е чудесна-Благодаря,че ни напомняте познатите и преживени от нас,старите лекари,клиничната картина и усложненията на грипната инфекция ,която рядко ни отминава.Винаги е добре да се акцентира навреме за вероятната грипна епидемия,която понякога взима жертви и много боли, когато това са деца! С уважение-Д-р Людмила Костова-Враца 02.03.2016г.

Бистра Генова
8 фев 2016 12:06

Много навременно...тъкмо се чудех с маска ли да ходя:)) Благодаря! Б.Генова