Публикация

Откриваме новата Клиника по урология

Събитието съвпада със Световния ден за борба с рака - 4 февруари


На 4 февруари 2016 г., от 10:30 ч., по повод Световния ден за борба с рака, в „СБАЛ по Онкология“ ЕАД ще се състои официалната церемония по откриване на новата Клиника по урология във връзка с успешно изпълнение на проект: „ Развитие на високотехнологично лечение в СБАЛО - ЕАД, гр. София" 

Общата стойност на проекта е 5 596 088 лв., като 4 233 630 лв. са предоставени под формата на заем по инициатива JESSICA. От тях 2 116 815 лева (50%) са средства, предоставени от Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г.“, а останалите 2 116 815 лева (50%) са средства, предоставени от Фонд за устойчиво градско развитие на София – ФУГРС ЕАД.

На събитието ще присъстват г-жа Йорданка Фандъкова - кмет на Столична община,д-р Даниела Дариткова – Председател на Комисия по здравеопазването в НС, д-р Красимира Ковачка – Зам. председател на Комисия по здравеопазването в НС, д-р Лъчезар Иванов – член на Комисия по здравеопазването в НС, г-жа Надя Данкинова – изпълнителен директор на ФУГРС ЕАДНа събитието е поканен министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.

Проектът е одобрен за финансиране с решение на Инвестиционния комитет на фонда от 1 юли 2014 г. и подкрепен от Министерството на здравеопазването на 2З януари 2015 г. Договорът е официално представен точно преди една година - на 4 февруари 2015 г., в аулата на СБАЛ по Онкология-ЕАД.

Проектът за модернизация на лечебното заведение по инициативата JESSICA на стойност 4 233 630 лв. включва финансиране на дейности, свързани с подобряване и модернизиране на здравната инфраструктура в СБАЛО – ЕАД, гр. София с цел осигуряване на високотехнологично лечение на хора с онкологични заболявания. Медицинска апаратура за предоставяне на високотехнологични здравни услуги в областта на онкологията е доставена и въведена в експлоатация в почти всички клиники – дигитален мамограф със стереотаксическа биопсия, апаратура за ендоскопска и лапароскопска хирургия, анестезиологични апарати, ново операционно обзавеждане, газов стерилизатор, модерна апаратура за клинична, микробиологична и патологична лаборатории.

Разширена и модернизирана е Клиниката по урология чрез извършване на ремонтни дейности и закупуване на нова медицинска апаратура, като по този начин се създаде подходяща инфраструктура и условия за диагностика и лечение на онкологични заболявания в областта на урологията.

Основната цел на проекта еосигуряване на адекватна, ефективна, висококачествена специализирана медицинска дейност в СБАЛ по Онкология“ ЕАД чрез подобряване на материалната база и закупуване на нова апаратура. С реализирането на проекта се достигат европейските стандарти за компетентна, качествена и високотехнологична помощ за българските пациенти.

4 февруари - Световен ден за борба с рака

Световният ден за борба с рака е глобално събитие, което отбелязваме всяка година на 4 февруари. На този ден се обединяваме в опит да бъдат спасени милиони животи чрез повишаване познанието за болестта.

Защо Световният ден за борба с рака е толкова важен ? - Защото епидемията от рак е глобална и се развива бързо.

Според данни на Световната здравна организация /СЗО/ раковите заболявания са сред водещите причини за заболеваемост и смъртност в световен мащаб, с приблизително 14 милиона нови случая и 8,2 милиона смъртни случаи, от които 4 милиона са на възраст между 30 и 69 години.

Тази година Световният ден за борба с рака е под мотото Ние можем. Аз мога“.Този ден обединява хората по целия свят. На 4 февруари ви каним да се присъедините към световните усилия да се разпространи посланието „Ние можем. Аз мога.”. Използвайте социалните медии, за да споделяте ключовите послания „Ние можем. Аз мога.”

Тази година стартира нова кампания „Говорещи ръце”. За какво става дума? Идеята е да допълните основното мото „Ние можем. Аз мога”, като напишете на ръцете си подобни послания, които да дават кураж и стимул за борба със заболяването. Снимайте и споделетевашите послания в социалните мрежи, за да може те да достигнат до хората в целия свят. Този път целта е да покажем как всеки може да даде своя принос - като общност и като индивидуалности, за да се намали заболеваемостта от рак в световен мащаб.Това е забавен и лесен начин да станете съпричастни към Световния ден за борба с рака. „Аз мога да потърся подкрепа” или „Можем да работим заедно, за да се излекуваме” – това са примерни послания в кампанията „Говорещи ръце”. 

За повече информация относно кампанията посетете www.worldcancerday.org

  • Злокачествените заболявания са значим проблем на съвременното ни общество, при които продължават нарастващите тенденции в световен мащаб. Според данни на Световната здравна организация /СЗО/ ракът е водеща причина за смъртните случаи, причинени от хронични неинфекциозни болести, а всеки пети смъртен случай в света е в резултат на раково заболяване. Почти 80% от злокачествените заболявания се дължат на факторите на външната среда, начина на живот и бит на хората и тяхното поведение, навици и обичаи. Доказана е ролята на 4-те основни рискови фактори – употребата на тютюн и тютюневи изделия, нездравословното хранене, намалената физическа активност и злоупотребата с алкохол. Употребата на тютюн е най-важният рисков фактор за рак причинява около 20% от смъртните случаи от рак в световен мащаб и около 70% от смъртните случаи от рак на белия дроб в световен мащаб.

В Европейския съюз (ЕС) раковите заболявания са втората по честота причина за смърт след сърдечно-съдовите заболявания. Всяка година две от десет жени и трима от десет мъже умират от рак, а на приблизително 3,2 млн. европейци се поставя тази диагноза. Статистиката показва, че заболеваемостта от рак при мъжете и жените продължава да нараства въпреки по-добрата профилактика и лечение. С увеличаването на продължителността на живота и възрастта на населението се очаква и увеличаване на броя на пациентите с рак. Около една трета от смъртните случаи от рак се дължат на 5 водещи поведенчески и хранителни рискове: индекс на висока телесна маса, нисък прием на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност, тютюнопушене, употреба на алкохол.

Познаването на причините за развитие на рак, както и редовната профилактика могат да намалят заболеваемостта или заболяването да се хване в начален стадий. Много видове рак имат висок шанс за излекуване, ако се открият в ранен стадий.

Добрата новина е, че около 30% от раковите заболявания са потенциално предотвратими. Рискът за развитие на болестта може значително да бъде намален ако:

  • Спрете употребата на тютюн и избягвате помещения, където можете да станете пасивни пушачи;
  • Не злоупотребявате с алкохол и по-специално с концентрирани напитки;
  • Избягвате прекомерното излагане на слънце;
  • Поддържайте здравословно тегло чрез здравословно хранене и упражнявайте редовна физическа активност;
  • Предпазвайте се от инфекции, които могат да причинят рак;
  • Редовно ходете на профилактични прегледи. 

Коментари