Публикация

Достъпът на пациентите до лекарства се е подобрил


Достъпът до лекарства у нас се е подобрил след въвеждането на новия позитивен лекарствен списък.
Такъв е изводът от анкета, проведена сред лидери на пациентски организации, съобщи Конфедерация „Защита на здравето”.

 

Близо половината от запитаните твърдят, че получават по-малко сигнали в организациите за затруднен достъп до медикаменти. Увеличават се обаче сигналите за липса на определени лекарства в аптеките.

 

Лидерите на пациентски организации оценяват високо включването на нови лекарства в реимбурсния списък. Почти всички участници в анкетата посочват като един от основните проблеми, който предстои да се разреши, засилването на контрола на предписване и отпускане на лекарства.

 

Пациентите са категорични, че списъкът на лекарства, заплащани от здравната каса, трябва да се допълва и изключването на медикаменти от него е недопустимо.

 

От национално представената пациентска организация заявиха, че одобряват идеята лекарства за някои заболявания, които в момента се осигуряват от здравното министерство, да се прехвърлят към касата, но това не бива да става прибързано.

 

Според Конфедерация „Защита на здравето” не е реалистично прехвърлянето на тези медикаменти да стане от 1 януари 2010 г., тъй като това щяло да доведе до хаос в системата и да навреди на болните.

 

Организацията днес обяви своя представител в Общото събрание на Националната здравноосигурителна каса. Това е Диана Хаджиангелова от Асоциацията на българите, боледуващи от астма.

Коментари