Публикация

20 години по-късно – майка благодари с дарение на неонатолозите в МБАЛ Бургас

20 години по-късно – почти като в роман, една майка се връща с благодарности в Отделението по неонатология на МБАЛ Бургас.


20 години по-късно – почти като в роман, една майка се връща с благодарности в Отделението по неонатология на МБАЛ Бургас. Бургазлийката Яна Петрова, чийто син Филип през април навършва 20 години, организира специално събитие, за да благодари на акушерките и лекарите в МБАЛ Бургас.

Филип се ражда на 5 април 1996 г. – на рождения ден на майка си. Раждането е тежко и преждевременно. Вместо да го прегърне и да се приберат вкъщи, Яна гледа сина си през стъклото на кувьоза – целият в тръби, с мозъчен оток, кръвоизлив, с опасност от увреждане за цял живот...„Няма майка, която да не помни! Крачките, които изминавах от моето легло до отделението, за да видя сина си, ми се виждаха километри. Беше много, много тежко...“, спомня си Яна.

Д-р Стилияна Томова, която сега е началник на Отделението по неонатология, тогава още е млад специалист. Но заедно с колегите си в продължение на пет месеца дава всичко от себе си, за да спаси Филип.

Сега той учи транспорт вТехническия университет във Варна. Пораснал е съвсем здрав, без следа от тежките увреждания от раждането. „Автомобилите са му слабост. От стария ни опел направи нов“, шегува се майка му. В знак на благодарност за живота на Филип и на сестра му, която също прекарва известно време в неонатологията, Яна Петрова и дизайнерът Красимир Недялков организират специално събитие сблаготворителен търг за отделението.

Събитието – Първи годишни награди за мода, стил и шоубизнес, се проведе на 21-ви януари, в Деня на родилната помощ. Благотворителния търг откриват три известни акушерки – Велина Василева, Яна Георгиева и Диана Павлова. И трите работят в Родилното отделение на МБАЛ Бургас и са помогнали на хиляди майки да преживеят раждането като специален и щастлив момент. Същата вечер Велина Василева става „Акушерка на годината“ – връчена й е награда на церемонията, а на другия ден получава същата титла и от колегите си в МБАЛ Бургас. А Яна Георгиева идва със сина си Гого – роден едва 580 грама и също прекарал първите месеци от живота си в Отделението по неонатология.

„Дойдох с моя син, за да го видите – как от едно миниатюрно бебе, след лекарските грижи, е вече голямо и здраво дете. Няма по-голямо щастие от това една майка да прегърне детето си и да знае, че то ще живее. Затова ви моля да подкрепите тази кауза“, обръща се Яна към гостите.

На търга са събрани 670 лв., които вече са дарени на Отделението по неонатология, за закупуване на апаратура и консумативи от първа необходимост.

Коментари