Публикация

Кризата удря и ценообразуването на лекарствата в Европа.

​Ценообразуването на лекарствата в Европа продължава да търпи промени в отговор на финансовата криза в региона, пише PharmaTimes.


Като се позовава на нов доклад на компанията за маркетингова информация GlobalData. За да се справят с финансовите затруднения, много правителства прибягват към намаляване на цени, констатира докладът, озаглавен Global Healthcare Policy Analysis 2012 – Regulatory, Pricing and Reimbursement Assessment.

Най-сериозният проблем за фармацевтичната индустрия в Европейския съюз е натискът от всички страни за намаляване на цените, предупреждава главният анализатор на GlobalData за здравеопазване Майкъл Либфрид.

По-рано тази година в писмо до лидерите на континента от Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации (EFPIA) са подчертали, че с отстъпки и намаления на цените индустрията е допринесла за спестяването на 7 млрд. евро през 2010 и 2011 г. само в пет от най-затруднените финансово европейски държави – Гърция, Ирландия, Италия, Португалия и Испания. Това е повече от 8% от оборота на тези пазари на годишна база.

Според доклада на GlobalData, аптеките в ударената от кризата Гърция са свалили драстично цените на лекарствата, така че гражданите да могат да си ги позволят. Това обаче води до редица негативни ефекти – доходоносен паралелен износ и намаляване на цените в други европейски държави в резултат на референтното ценообразуване.

Германия е избрала да компенсира ръста на здравните разходи с повишаване на здравната вноска. Там обаче главоболия за фармацевтичната индустрия създавал Законът за реформиране на фармацевтичния пазар, който павира пътя за ценови контрол на германския пазар, се посочва в доклада. Законът предвижда ценообразуването на нови лекарства да не става на пазарен принцип, а да минава през федерална комисия, която ще оценява клиничната полза от прилагането им. По този повод от EFPIA са призовали правителството на Германия да запази достъпа на пациентите до иновативни лекарства.

Във Великобритания пък идния месец предстоят преговори между правителството и Асоциацията на британската фармацевтична индустрия за преминаването към нов режим на ценообразуване от 2014 г. Предвижда се въвеждане на value-based pricing (ценообразуване въз основа на стойността) за всички нови лекарства, навлизащи на пазара.

Коментари