Публикация

Проф. Асен Дудов: Борбата с рака изисква обединените усилия не само на лекарите и пациентите, но и на цялото общество

Сити Клиник Онкологичен център, съвместно с Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, организираха брифинг, посветен на Световния ден за борба с рака. На срещата присътваха водещи лекари и пациенти с онкологични заболявания.


Пациенти споделиха пред присъстващите журналисти свои лични истории, разказаха за предизвикателствата, пред които са изправени заради болестта, както и какво им е помогнало в лечението. Те поставиха своите послания на “Дървото на живота”, което е разположено в болницата - в изградения специализиран Център за немедицинска грижа. Там онкологично болните и техните близки ще могат да получават емоционална, социална и психологическа подкрепа.

“През 2016 г. очакваме у нас над 50 000 нови случая на рак, а за съжаление над 20 000 души се очаква да загинат от тежката болест” посочи проф. д-р Асен Дудов, национален консултант по Медицинска онкология и началник на Клиниката по медицинска онкология към Сити Клиник Онкологичен център. Той обяви, че според регистрите В България има над 300 000 пациенти с онкологичи заболявания, а най-масови са случаите на рак на белите дробове, на гърдата, на простата, на дебелото черво.

По отношение на лечението, то е най-успешно при злокачествените процеси на на щитовидната жлеза, на тестисите и на матката, докато все още медицината има доста какво да направи чрез мултидисциплинарен подход при лечението на рака на черния дроб, на панкреаса и на хранопровода”, каза проф. Татяна Хаджиева, председател на Дружеството по рентгенология и началник на Клиниката по лъчелечение към Сити Клиник.

Около една трета от смъртните случаи от рак се дължат на 5 водещи рискови фактора, свързани с поведението и храненето: висок индекс на телесна маса, ниска консумация на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност, тютюнопушене, употреба на алкохол.

Пушенето е най-важният рисков фактор за рак, който причинява около 20% от смъртните случаи в световен мащаб и около 70% от смъртните случаи от рак на белия дроб. В България и в Европа при един от трима души е открито коварното заболяване, а един от четирима умира.

“Хората трябва да променят нагласата си, да бъдат чувствителни и отговорни към здравето си и ракът да бъде хващан в ранна фаза, когато шансовете за излекуване са максимално големи”, съветва Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ).

На срещата присъства и представител на световноизвестния медицински център Джон Хопкинс в САЩ г-жа Микаела Олсън, която разказа колко е важно пациентите с онкологични заболявания да бъдат обслужвани от висококвалифицирани и специализирани медицински сестри. Г-жа Олсън обучава сестринския екип в Сити Клиник и заяви, че е впечатлена от познанията на българските си колежки.

Коментари

Ivo  Andreev
4 фев 2016 19:39

През март към болницата се присъединява д-р Николай Недев - водещ световен специалист в областта на лъчелечението и радиохирургията, работещ в Нова Зеландия