Публикация

Защо заместихме лековития пчелен мед с отровна захар

Кратък обзор на хилядолетната история на пчелния мед, или анатомия на човешката глупост


Храна с потекло…

Пчелата се е появила преди човека… някакви си 50–60 хиляди години преди нас!

Сигурни данни за събиране на мед от пчели, гнездящи в скални пукнатини има – от преди 12 хиляди години – източник: скална рисунка в пещерата Паука /Испания/.

Храна на боговете…

Египтяните са отглеждали пчели…преди 6 хиляди години – източник: многобройните рисунки по пирамиди и обелиски. Употребявали са меда не само за храна, но и като козметично, лечебно и консервиращо средство.

В глинените плочки на Месопотамия и в песните на Древна Елада е описано лечебното действие на меда. Елините са наричали меда „еликсира на младостта“ и „храна на боговете“, даряваща вечна младост и безсмъртие.

Индианците са използвали меда като храна и лекарство, а прополиса – за лекуване на рани…времето е 6 хиляди години преди Христа.

Храна, която лекува…

В Индия пчеларството е силно развито…преди 4 хиляди години. Индийците са използвали меда като противоотрова при растителни, животински и минерални отравяния.

Китайците – 2 хиляди години преди Христа – препоръчват меда като универсално лечебно средство.

Пчелните продукти са добре познати и на ислямския свят. В Корана ще прочетете съвета на Мохамед: “Яжте мед и ще оздравеете“.

Медът и пчелните продукти /восък и прополис/са използвани и за консервация и балсамиране.

Тялото на Александър Македински е било пренесено от Азия в Македония в саркофаг, напълнен с мед.

В пирамидите край Гиза е намерен — и запазен до днес – детско тяло, поставено в съд с пчелен мед.

Храна, която подмладява…

Питагор отдава доживяването си до дълбока старост на редовната консумация на мед, а Демокрит и Аристотел отделят специално внимание на вълшебните свойства на пчелните продукти.

Хипократ съобщава за обеззаразяващото, очистващо и удължаващо живота действие на меда. Той пръв започва да използва пчелната отрова като лекарство.

Историята продължава през римско време, през Средновековието та чак до прословутите ни бабини рецепти с мед, восък, пчелен прашец и пчелен клей.

Храната ни днес...

Защо при положение, че пчелният мед освен качествена храна е и лекарство и този факт е осъзнат, доказан, показан, записан, нарисуван и дори изпят — ние продължаваме доброволно и съзнателно да се тровим със захар?

Защо заместваме захарта …със заместители?! Подсладители, които са дори по-вредни от захарта!

Мазохизъм или непукизъм? Или липса на информация?

Защо сме заместили пчелния мед?

Защо боклуци и отрови, а не пчелен мед?!

Защо?!

Още за глупостите на модерния човек четете наhttp://bezlekarstva.bg/

Коментари