Публикация

Д-р Станислава Кузманова от Сити Клиник Варна: Неправилните маточни кръвотечения в различните възрасти

Неправилното маточно кръвотечение е знак за различни отклонения в различните възрасти на жената. Той е един от честите симптоми, които водят пациентките в АГ-кабинета. За съжаление много пациентки го подценяват и отлагат консулта със специалист.


За отклонение от нормален менструален цикъл се счита, когато менструациите са по-чести от 21 дни, продължават повече от една седмица или са прекалено обилни. Понеже в повечето случаи теченията са оскъдни и непостоянни, обикновено жените не им обръщат внимание и късно посещават АГ-специалист.

Съcтоянието обикновено се разделя според възрастта - пубертет, репродуктивна възраст, менопауза.

Причините са: Хормонални – особено характерни в пубертета и менопаузата. Често се комбинират с по-продължителни периоди на липса на мензис /аменорея/. В такива случаи винаги трябва да се изключва бременност – вътре- и извънматочна. Предпоставки за появата на неправилни маточни кръвотечения в пубертета най-често са недохранване, диети, витаминна недостатъчност. Белезите са: секрет от гърдите, окосмяване, акне, омазняване на кожата. Много често на тези симптоми не се обръща внимание.

В периода преди менопаузата най-честата причина е жлезистатата хиперплазия. При тази диагноза е наложително абразио или хистероскопия.

В репродуктивна възраст се наблюдават: 1. Хормонални нарушения – липса на овулация, проблеми с овулацията, хипо- или хиперфункция на щитовидната жлеза, нарушения на надбъбречните жлези, хипофиза. 2. Възпалителни заболявания. Те се появяват с болка, предшестващо засилено „бяло“ течение, подсказва откъде е инфекцията.

Вътрематочни противозачатъчни /спирали/ също благоприятстват този тип прояви. Ако не се предприеме лечение, вероятността за трайно увреждане на маточната тръба и последващ стерилитет е голяма. 3. Туморни заболявания – като причина пораждат най-сериозни опасения. От доброкачествените тумори най-чести са миомите, полипите на маточното тяло, кистите на яйчника. Но тук са и злокачествените заболявания на шийката на матката.

Изследвания, които се назначават при неправилни маточни кръвотечения: на първо място - цитонамазка. Колпоскопия с прицелна биопсия. Изследване на влагалищния секрет. Хормонални изследвания. Кюртаж.

Лечение – не отлагайте посещение при АГ-специалист при появата на нередовно маточно кръвотечение. Всякакъв вид самолечение е не само противопоказно, но и опасно.

Коментари