Публикация

Help-екип за психологическа подкрепа на родители на деца с новодиагностициран диабет

Help-екип, който да помага на родителите с деца с наскоро поставена диагноза диабет започна да работи в началото на февруари в София. Сдружение "Диабет и предиабет" с подкрепата на Time Heroes сформира екип от психолог и няколко по-"опитни" родители за целта.


Time Heroes помогна на сдружение "Диабет и предиабет" в създаването на Help-екип, който да помага на родителите с деца с новодиагностициран диабет. Поставянето на диагноза диабет е невероятен шок за децата и за родителите. Първите дни и седмици са съпроводени с невероятен стрес. Повечето от родителите описват ситуацията така: „Не знаех на кой свят съм, целият ми живот се преобърна, не знаехме как ще се справяме с живота, как ще продължим оттук нататък, страх ме е, много ме е страх...“. За да помогне в решаването на този сериозен проблем, сдружение "Диабет и предиабет" създаде Help-eкип. 

Психологът Емилиян Крумов и няколко по-"опитни" родители започнаха да помагат на родителите на малките пациенти в Отделението по диабет в Педиатрична болница – София. Като част от проекта са и он-лайн консултациите на Емилиян Крумов, в които екипът оказва психологическа помощ на родители от страната, дава кураж и съвети на "новите" родители, обяснява какво е живот с диагноза диабет. Една от майките в проекта е Доротея Луканова: "Никога няма да забравя как лекарите се бореха да спасят детенцето ми, той беше на системи, а аз плачех и не знаех откъде ще събера сили да се справя с този кошмар. Нашият опит, на родителите, вече преминали през кошмара на поставената диагноза диабет, ще помогне на родителите, които току-що се сблъскват със страховете, предразсъдъците и притесненията" - казва Доротея. 

Според Мариана Александрова, председател на сдружението: "Екипът ще подаде ръка на новодиагностицираните пациенти и родителите им с човешко отношение и съпричастност, със съвети и кураж. Само за 3 дни 4 майки - от Монтана, София и Кюстендил са потърсили хелп-екипа и резултатът е, че идеята е добра, а екипът работи". 

Ако искате помощ, дори и диабетът за вас да не е новодиагностициран, а отдавнашен спътник, потърсете Help-екипа  на сдружение "Диабет и предиабет". За контакти: 0886 39 35 61, 0896 746 823. 

Коментари