Публикация

Най-често синузитът идва след вирусна инфекция


Проф. Георги Едрев, специалист УНГ, директор на Националната многопрофилна транспортна болница „Цар Борис ІІІ”, за съвременните методи за диагностика и лечение на синузита.

 

Проф. Едрев, коя възраст е най-податлива на синузита?
Синузитът е възпаление на околоносните кухини, а те сe развиват в пълна степен, когато детето смени горните си зъби. Дотогава синусите не са развити, освен едни малки етмоидални клетки, които още кърмачетата ги имат. В истинския смисъл от синузит може да се боледува след 8–10-годишна възраст. Иначе заболяването се среща във всички етапи от живота. Най-често се явява в сезоните на вирусните инфекции.

Синусите се засягат по правило няколко дни след началото на вирусното заболяване, когато се насложи и бактериална инфекция. Но дори и тогава, ако синусът се дренира (т.е. възпалителната течност изтича през носа), човек дори може и да не разбере, че е имал синузит. Максиларните синуси (тези от двете страни на носа) могат да се дренират само при легнало положение или при ниско наведена глава. Типичните оплаквания се явяват, когато се затворят отворите на синусите и в тях се натрупа гной.

 

По какво можем да разберем, че една хрема е преминала в синузит?
Най-честите оплаквания са тежест в лицето и главоболие. Но понякога при тежка хрема също се получава т.нар. вакуумно главоболие, което се бърка със синузит. Става въпрос за един феномен, при който в синусите постъпва въздух, но поради набъбването от хремата не може да излиза и това причинява чувство за разпъване и главоболие. При истинския синузит от носа може внезапно да изтече голямо количество гнойна маса, при което понякога отичат и клепачите от страната на носа.

 

Как се поставя диагнозата?
Използваме ехографи, които обаче дават графичен образ, а не снимка на синуса. При синузит на графиката се получава един зъбец, което почти 100 процента потвърждава диагнозата. Рентгеновите снимки са сложни за интерпретация, защото стари синузити дават петнисто засенчване в синуса, което се бърка с остър процес. Моят опит от близо 40 години показва, че синузитът е най-хипердиагностицираното заболяване. Обикновено пациентът няма синузит, а някой по-особен вид хрема, но му лепват тази диагноза. След това много трудно можем да го разубедим.

 

Какво е съвременното лечение?
На първо място отбъбващи носни спрейове и капки. Ако това не помогне за дренажа на синуса, ушният лекар впръсква разреден адреналин на определено място в носа, за да се отворят проходите към синуса. Назначава се и антибиотик, за да се справи с бактериалната инфекция.

 

Кога се налага пункция?
Вече рядко се стига до нея и до операция при навременно и компетентно лечение. Иначе пункцията не оставя никакви трайни негативни последствия, както някои пациенти се опасяват.

 

Ако се пренебрегне заболяването, какво се случва?
Може да се развие гнойно-полипозен синузит, който вече трябва да се оперира. Преминаването на инфекцията към мозъка се случва рядко, обикновено при хора с потиснат по различни причини имунитет.

 

Помага ли физиотерапията?
Много помага, но тя трябва да се прилага, когато сме сигурни, че дренажът на синуса е добър и секретите от него могат да преминават към носната кухина. От физикалните методи много помагат загряващите процедури.

 

А лечението с билки?
Зависи! Поставянето на сок от лук, от морска краставичка и др. подобни може да нанесе сериозни поражения. Виждал съм тежки отоци на мекото небце заради третирането с уж лечебни сокове. Глупаво е човек сам да усложнява състоянието си, вместо да се довери на лекаря.

 

Море или планина за хората с хроничен синузит?
Морето през най-топлите месеци е добър избор за тези пациенти.

Коментари