Публикация

Доказани са още предимства на HPV ваксината


Новите изследвания на ваксината срещу човешки папилома вирус (HPV), представени на 16-ата среща на Европейската асоциация на онкогинеколозите (ESGO) в Белград, потвърждават продължителната защита срещу предракови цервикални лезии при здрави млади жени, както и благоприятни ефекти за жени, лекувани преди това от рак на маточната шийка, генитални брадавици и др.

Последните данни за безопасност също потвърждават ниски нива на нежелани лекарствени реакции, свързани с ваксините.

На срещата бразилският медицински изследовател д-р Нютън Де Карвая е представил изследване на 1113 здрави жени на възраст между 15 и 25 години, ваксинирани с анти-HPV 16/18 ваксина – Cervarix на GSK.

Заключенията на д-р Карвая са, че ваксината е високоефективна срещу HPV, а по безопасност се доближава до плацебо ефекта.

Според австрийско проучване, обхванало 1350 жени, ваксинирани с Gardasil (Novartis), ефикасността на ваксината е до 74% при предпазването от HPV 6/11/16/18 и до 79% при предпазването от бъдещи вагинални лезии или генитални брадавици.

Жените, които са лекувани от рак на шийката на матката, вагинални предракови или генитални брадавици, са в повишен риск от бъдещи заболявания, които могат да бъдат предотвратени чрез ваксиниране срещу HPV.

Коментари