Невралгия

160 Последователи

Какво е невралгия?

С понятието се обозначава болка – често краткотрайна и повтаряща се, в част от тялото или по протежението на някой нерв. Сама по себе си невралгията не е заболяване, а симптом на засягане на нерв.

Какво е невралгия


Основната причина за всякакъв вид невралгия е възпаление или увреждане на нерв. Всеки нерв в тялото е защитен с покритие, наричано миелинова обвивка. Когато миелинът е повреден, предизвиква пронизваща, тежка, подобно на шок болка. 

Състоянието може да се дължи на:

  • притискане на нерви

То може да е причинено от костите, сухожилията, кръвоносните съдове или тумор, който притиска нерва.

 

  • инфекция;
  • някои заболявания

 - Множествена склероза

Множествената склероза (MS) е заболяване, което се причинява от разпадане на миелин. Един от много симптоми, които са резултат от MS, е най-често лицевата невралгия.

 

Долорен ефективно облекчава болката


- Диабет


Много хора с диабет страдат от някакъв вид невралгия, защото излишната глюкоза в кръвта може да доведе до увреждане на миелиновата обвивка на нерва.


- Простуда

Рядко срещани причини

Състоянието може да е вследствие на един от следните по-рядко срещани фактори:

 

  • хронично бъбречно заболяване;
  • порфирия;
  • някои медикаменти;
  • следоперативни травми;
  • химично дразнене.

Важен фактор е и възрастта. Лечението на болката зависи от причината.

 

Причини за невралгия


Симптоми

Водещ признак е болката. Обикновено тя е пронизваща, пареща, наподобяваща преминаването на електрически ток. Понякога оплакванията включват и мравучкане и изтръпване в засегнатата област.

Видове

Наблюдават се няколко типа:

 

  • постхерпетична;
  • тригеминална;
  • глософарингеална.

Видове невралгия


Къде боли при невралгия

При постхерпетичната болката може да бъде навсякъде по тялото, в лека или тежка форма, персистираща или периодична, може да продължи месеци или години. Понякога болката може да се появи преди обрива.

 

Тригеминалната протича с много силна, инвазивна болка, определяна като от електрически шок, предимно в едната половина на лицето. Причинена е от настъпили промени в тригеминалния нерв. Пристъпът на болката може да бъде провокиран от обичайни всекидневни дейности - миене на зъби, бръснене, хранене и др. Засегнати са по-често жените. Среща се обикновено при хора над 50-годишна възраст.

 

Глософарингеалната се характеризира с остра болка в ухото, ларинкса, езика, сливиците, гърлото. Среща се рядко.

 

Глософарингеална невралгия


Тригеминална невралгия

Който е получавал стрелкащи като електрически ток болки в областта на лицето, знае колко са неприятни и колко трудно се преодоляват, ако не им се обърне внимание навреме. Често такива остри присвиващи болки се дължат на невралгия на троичния лицев нерв (бел. ред. - троичен нерв, защото има три клона – горен - очен, среден – горно-челюстен, и долен – долно-челюстен).


„Изразява се в пристъпи от силни пробождащи болки в един, два или в трите клона на нерва. В зависимост от това може да има сълзотечение от едното око, увисване на ъгълчето. Поставянето на диагнозата е относително лесно, но състоянието е много мъчително за част от болните. Често не може да се открие конкретна причина за страданието и в такива случаи то се определя като идиопатична невралгия (с неизвестна причина), за разлика от симптоматичната, която е много по-честа и се предизвиква от травми, инфекции, тумори, множествена склероза, разширени кръвоносни съдове (аневризми) и други конкретни болести, водещи до притискане или дразнене на ствола на нерва по неговия ход, на устата и др.“, пояснява неврологът доц. Борислав Герасимов.

 

Тригеминална невралгия

 

Той изтъква, че пациентите трябва да се консултират с много опитни специалисти, които имат възможност да установят или да изключат успешно всички изброени повече или по-малко лечими причини, довели до тези болки при симптоматичната невралгия.

Междуребрената (интеркостална) невралгия е относително рядко срещана

и се проявява със силни стрелкащи болки в междуребреното пространство на гърдите от едната или от двете страни. Част от пациентите с този проблем се насочват към спешната помощ със съмнение за инфаркт. 


„Но опитният специалист може отлично да разграничи едното от другото състояние. Междуребрената невралгия може да се дължи на различни причини - травми, фрактури на ребрата или техните залавни за гръдния кош ставички, възпалителни процеси и други“, поясни доц. Герасимов.

Междуребрена невралгия


При болки в мускулите на гръдния кош се говори за интеркостална миалгия, която обикновено е с вирусна генеза. Честа причина за нея са различните херпесни инфекции и особено херпес зостер. 


„Проблемът с лечението на самия херпес зостер вече е решен много успешно с конкретен антибиотик в острия период. Но често силните болки продължават два и повече месеца след преминаване на херпесния обрив по кожата, най-често при болни с хронични изтощителни заболявания или с отслабен имунитет вследствие на стрес и други фактори. Неврологът трябва да намери точния баланс между различните видове антидепресанти, аналгетици и някои по-нови лекарства от групата на антиконвулсантите“, подчертава доц. Борислав Герасимов.

Кога да се търси лекарска помощ

Болката при невралгия обикновено е силна и понякога изтощителна. Не чакайте състоянието да отшуми от само себе си, консултирайте се веднага със специалист. 
Не отлагайте прегледа и ако подозирате, че имате херпес зостер. Той причинява обриви с мехури. Обикновено се появяват на гърба или корема, но може и на врата и лицето. 

Невралгия - кога да се търси лекар

 

Херпес зостер трябва да се лекува възможно най-скоро, за да се предотвратят усложнения. Те могат да включват постхерпетична невралгия, която може да причини изтощителна и болка през целия живот.

Как се диагностицира състоянието

Само лекар може да постави правилната диагноза и да назначи подходящата терапия. Диагнозата се поставя въз основа на щателна анамнеза, уврежданията на нервите могат да бъдат установени с помощта на компютърната томография или ядрено-магнитен резонанс.


Лекарят ще ви зададе поредица от въпроси относно симптомите, ще ви помоли да опишете болката и да си припомните точно кога е възникнала. Ще поиска също така да научи какви лекарства приемате, страдате ли от други заболявания. Това е важно да се уточни, защото невралгията може да е симптом на друго разстройство, като диабет, множествена склероза или херпес зостер.

Невралгия - как се поставя диагнозата


След това специалистът ще направи физически преглед, за да се опита да определи местоположението на болката и нерва, който я причинява. Може да се наложи и стоматологичен преглед. Например, ако болката е в лицето ви, Вашият лекар може да поиска да изключи други възможни зъбни причини, като абсцес например.

 

За да се открие основната причина за болката, най-вероятно ще бъдат назначени определени тестове, например:

 

  • кръвни изследвания, за да се проверят нивата на кръвната захар и бъбречната функция;
  • изследване с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) – това може да помогне на Вашия лекар да определи дали имате МС;
  • електромиография – чрез метода се определя целостта на нерва, както и каква е нервната проводимост.

Изледвания при невралгия

Лечение

То е комплексно и зависи от причината за състоянието. Терапията се фокусира върху облекчаване на болката и намаляване на възпалението. 

Какво се пие и какво помага 

Терапията обикновено включва:

 

  • лекарства за облекчаване на болката като ибупрофен;
  • антидепресанти;
  • антиконвулсивни медикаменти;
  • витамини от група B;
  • локални средства – кремове, гелове и т.н., които се прилагат на мястото на болката;
  • по-добър контрол на нивата на кръвната захар при пациенти с диабет.

Лечение на невралгия


След преглед специалистът може да предпише и физиотерапия, балнеолечение и т.н.


Лечението на тригеминалната невралгия е сравнително трудно и невинаги е напълно успешно.


„Все пак класическото комплексно лечение с различни комбинации от карбамазепинов медикамент, аналгетици и антидепресанти е ефективно при над 70% от болните.
В някои държави се прилага много успешно лечение чрез частична термокоагулация на коренчетата след сетивния ганглий. Чрез нагряване с радиочестотен генератор се блокира частично провеждането само на болковите рецептори, като се съхранява общата сетивност и болните не изпитват изключително неприятното изтръпване и липса на всякаква чувствителност след прилаганата доскоро алкохолизация на коренчетата на нерва. По-рядко се прибягва до неврохирургическо третиране, но и то невинаги е напълно успешно и болките рецидивират“, подчерта доц. Герасимов.

Когато не сте получили облекчение повече от две-три седмици, потърсете второ мнение

Най-новите проучвания доказват изключително доброто повлияване на този особен вид болка от някои нови поколения антиепилептични лекарства и особено при комплексно лечение с няколко различни групи лекарства, витамини и нови препарати с невротропно действие.

Невралгия - кога се налага операция

Кога се налага операция

Към хирургично лечение се пристъпва, когато невралгията е причинена от притискане на нерва. Без операция прогнозата е неблагоприятна, овладяването на болката в случая е изключително трудна задача.