Публикация

Грипът идва, още 5 области са пред епидемия

Най-уязвими са най-малките. 80% от заболелите в момента са деца.


Още 5 области у нас са на прага на грипна епидемия. Възможно е още днес да влязат в сила мерки за противоепидемичен контрол в Пазарджик, Габрово, Видин, Сливен и Ямбол, съобщи БНР. В област Стара Загора, която е в грипна епидемия от 5 февруари, се наблюдава сериозно увеличаване на заболяванията, заради което мерките там остават. Днес ще бъде взето решение, дали да бъде обявена грипна ваканция за учениците от областта.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев информира, че през последната седмица в референтната лаборатория по грип са получени 120 материала на тежко болни от цялата страна. Доказани са 25 случая на AH1N1 или т.нар. "свински грип”, три – на „Швейцария” и шест – на „Виктория“.

По думите на специалиста, най-уязвими от грипа са децата и това се доказва от факта, че 80% от заболелите в момента са деца. Лечението с противогрипни медикаменти е много ефективно, но ако се започне навреме, категоричен е проф. Кантарджиев.

"Най-добре е човек да ги има вкъщи. Ако се почувства зле, може след като се консултира с лекар да започне да ги приема веднага”, пояснява специалистът. Според него, много българи имат погрешния навик, когато се разболеят да чакат една седмица „да видят какво ще стане”, след което вече се получават усложнения.

Професорът предупреди, че е изключително важно, болните от грип да останат изолирани у дома, за да се лекуват спокойно и да не представлява опасност за другите. 

Коментари

Около мен всички са болни, дори вече с бронхопневмонии. А бе, хора, като сте болни, защо идвате на работа, питам аз???????????????