Публикация

Психолози: Женската мотивация за секс е неподозирано разнообразна


Какъв е водещият мотив за жените да предприемат сексуален контакт? Любов? Удоволствие? Дълг? Съперничество? Мъст? Скука?
На тези въпроси се опитват да отговорят в току-що излязлата си книга професорите по психология от Тексаския университет Синди Местън и Дейвид Бас.
Книгата обобщава резултатите от 5-годишно изследване и интернет-анкети сред хиляди жени.

 


Синди Местън, ръководител на лабораторията по сексуална психофизиология към Тексаския университет, посочва: „Установихме доста нови неща. Най-неочакваното обаче беше извънредно голямото разнообразие на причините, които могат да мотивират една жена за сексуален контакт.

Предполагахме, че не само любовта, удоволствието и инстинктът за възпроизводство могат да бъдат мотивация. Но спектърът се оказа наистина невероятно широк.”

 

Авторите установили например, че „жаждата за приключения” играе неочаквано важна роля. Жените любопитстват какво представлява сексът с партньор от друга раса или етнос, с необичаен ръст и т.н. , като тези контакти носят не емоционален, а чисто физиологичен характер.

 

Често се проявява и „ловният” инстинкт – тогава мотивацията е да се отнеме умен, привлекателен мъж от друга жена. Най-често това става между съседи или колеги.

 

Психолозите посочват признанието на много жени, че предвкусването на контакта, подготовката за него често е по-силно преживяване от самия секс. Дейвид Бас подчертава, че оргазмът е в тройката на сексуалните удоволствия, към които жената се стреми, но не държи първото място.

 

Ето цитати от книгата, илюстриращи най-често срещаните обяснения за установените сексуални контакти:
„Мъжът ми ми изневери с моята приятелка. Тогава аз „свалих” съпруга й и не съжалявам за това” – казва 44-годишна жена.

„Правих секс с момчета, за които ми беше жал. Чувствах се като тяхна учителка” – изповядва 25-годишна.


Зряла жена на 42 години разказва, че имала интимни контакти само с адвокати, учени, лекари, защото не била от тяхната среда и любопитствала какви са в леглото. Установила, че в секса хората с престижни професии не се различават от работниците или техниците.

„Всички мои състудентки вече имаха сексуален опит. Затова реших и аз да пробвам.” – разказва 24-годишна жена.


Друга млада жена, на 26 години, казва: „ Когато не бях омъжена, правех секс заради удоволствието. Сега за мен по-важно е мъжът ми да е доволен.”

 

„Срещах се с мъж на 69 години – 22 год. по-възрастен от мен. Водеше ме на скъпи ресторанти. Той получаваше удоволствие от оралния секс, а аз - от хубавата храна” – тази мотивация авторите на книгата поместват също като обобщаваща много други подобни.

 

„А може би все пак любовта е най-важната причина да правим секс?” – броят на мислещите така остава достатъчно висок, посочват авторите.

Коментари