Публикация

Конструиран е нов модел изкуствено сърце


Индийски спрециалисти конструираха изкуствено сърце, съвсем различно като принцип на работа и дизайн от досегашните. В публикация на британския в. „Таймс” се уточнява , че за модел е послужило устройството на сърцето на обикновената хлебарка.

 

Съществуващите в момента две версии на изкуствено сърце са копие на човешкия орган и представляват сложна система с повишен риск от повреда. При това цената им достига 50 хил. долара.

 

Индийският инженер-биолог Суджой Гуха предлага коренно различен дизайн – последователно свързване в кръгова конструкция на няколко камери, което създава устойчив кръвен поток. Той признава, че идеята му дошла по аналогия със сърцето на хлебарката, което се състои от пет, разположени една зад друга камери, като налягането нараства постепенно според преминаващата през тях кръв.

 


Създаденото от индийския учен сърце има 13 камери и се характеризира не само с простота и надеждност, но и с ниска цена – 2,5 хил. долара, посочва „Таймс”. Очаква се то да стигне до пазара на високотехнологичните устройства през 2014 год.

Коментари