Публикация

​Безплатни прегледи за пациенти с репродуктивни проблеми

Консултациите ще продължат един месец, талони от личните лекари няма да се изискват


Двойки, които искат да имат деца, а повече от 6 месеца не успяват да постигнат желаната бременност, ще могат да се консултират безплатно с водещи специалисти на МБАЛ „Медлайн Клиник“.

От 10 февруари, сряда, д-р Борислав Иванов-акушер-гинеколог, д-р Димитър Георгиев- ендокринолог, и д-р Десислава Гаджева-уролог, ще правят прегледи на хора с репродуктивни проблеми. Едномесечната кампания ще се проведе в Медицински център-1, част от верига болници „Медлайн“. Тя се организира от Ортодоксалния орден на хоспиталиерите „Св. Йоан“, наследник на фондация „Качество на живот“, която прекрати своята дейност в началото на февруари. От пациентите няма да се изискват талони за консултациите. Те трябва да си запишат предварително час на телефона на регистратурата – 032/644-222.

Към нас могат да се обръщат пациенти с всякакви репродуктивни проблеми - с ендокринни заболявания на щитовидната жлеза, на хипофизата, както и хора с наднормено тегло, посочи д-р Георгиев. Екипът очаква дами, които имат промяна в ритъма на месечния цикъл, а също и хора с неизяснени причини за стерилитет. Медицински център-1 разполага с най-модерния 4 D ехограф в Пловдив, който открива аномалии на гениталиите - малформации на матката, наличието на миомни възли, както и промени в маточната лигавица, каквито са полипите, които трябва да се отстранят задължително, преди да започне лечението на стерилитет, заяви д-р Иванов. С този метод може да се провери и проходимостта на маточните тръби, което е неинвазивно и липсва рентгеново натоварване на организма. Може да се види и какъв е яйчниковият резерв на пациентките

Статистиката показва, че между 10 и 15% от двойките имат трудности със забременяването. От тези проценти при половината причината се дължи на женския фактор, а при другата половина е заради мъжете. Повечето от пречките за зачеване са преодолими и в медицината има възможности за контрол върху тези състояния. При правилно поставена диагноза и точно поведение на специалистите от репродуктивната сфера шансовете за успешно лечение на безплодието са над 80%, увериха медиците. 

Коментари