Публикация

При грипа започнете с противовирусни препарати колкото е възможно по-рано

Най-често срещаните усложнения на грипа са от страна на дихателна система – бронхити и пневмонии. Наблюдават се също синузити и отити


В Стара Загора е обявена грипна епидемия, съобщи доц. Лилия Пекова, началник на Клиниката по инфекциозни болести при УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ в Стара Загора и ръководител на секция „Инфекциозни болести“ към Катедрата по хигиена, инфекциозни болести и епидемиология на МФ на Тракийския университет. Доц. Пекова коментира най-важните въпроси около навременното и адекватно лечение на грипа.

Доц. Пекова, коя е най-засегнатата възрастова група при тази грипна вълна?

Най-засегнатата възрастова група е от 1 до 4 години, следва тази от 5 до 14 г. Тази година грипът протича със силна интоксикация, нередки са проявите от страна на гастро-интестиналния тракт – повръщане и лека диария. Както обикновено хората с увреден преморбиден терен (с вече съществуващи хронични заболявания или намален имунитет) са в рисковата група за заболяване от грип – в смисъл че при тях инфекцията протича по-тежко и с по-чести усложнения. Най-често срещаните усложнения на грипа са от страна на дихателна система – бронхити и пневмонии. Наблюдават се също синузити и отити. По-рядко виждаме усложнения от страна на централната и периферна нервна система – енцефалити, енцефалопатии, полирадикулоневрити. Случаят, който потресе хората в Стара Загора, а и цялата страна – детето, починало от неврологично усложнение на грип, причинен от тип В – Виктория на 24.01.2016 г, показа че освен обичайните леки, средно-тежки и тежки клинични форми има и мълниеносни, фулминантно-протичащи.

Откъде хората да са сигурни, че са хванали грип, а не друг вирус?

Грипът се предава по въздушно-капков път и има 100% контагиозен индекс. Извън обявена грипна епидемия е сравнително трудно да се постави абсолютно точно диагнозата, защото има голямо сходство с останалите остри респираторни заболявания. Късият инкубационен период – от 12 часа до 3 дни, усещането за силно главоболие, особено с локализация зад очните ябълки, болките по мускули и стави, температурата, сухотата в гърлото, по-късно воднистата секреция от носа и едновременно или малко след това сухата кашлица са обичайните прояви на обичайния Грип. В случаите, когато както в тазгодишната епидемия става дума освен за грип А (H1N1- California), така и за грип В (Victoria; Yamagata) са възможни гадене, повръщане, както и болки в корема и диария.

Какво е правилното поведение на пациента, ако е вдигнал температура и се чувства зле?

При обявена грипна епидемия, наличен контакт с болен от грип човек и описаните симптоми най-доброто е незабавно започване на специфичното етиологично лечение за грип – инхибиторите на невраминидазата: оселтамивир, занамивир и римантадин.

Следва да се избягва самолечението, защото необходимостта от употреба на тези специфични противовирусни препарати трябва да се прецени от лекар. Тези медикаменти се стартират в началото – най-добре в първите 48 часа. Важно е да се знае, че дори това лечение да започне и по-късно, то може да повлияе благоприятно продължителността и тежестта на заболяването.

Трябва ли непременно да се вземат лекарства за понижаване на температурата?

Лекарства за температурата трябва да се вземат, особено когато тя е 38°С и над тази стойност. Приемът на медикаменти с парацетамол – на пазара има и таблетки и прахчета за топла напитка, нестероидни противовъзпалителни средства, поливитамини, особено витамин С, симптоматични средства за кашлица и хрема подпомагат подобряването на общото състояние.

Може ли да се комбинира такова лекарство с противовирусен препарат?

Съчетанието на вирустатик с нестроиден противовъзпалителен медикамент и витамини е добра комбинация срещу грипа. Приложението на медикаменти насочени срещу температурата, главоболието и катаралните прояви биха могли да проявят благотворен ефект само в случаите на леко протичащ грип. Противовирусните средства пречат на заболяването да протича тежко, продължително и с усложнения, само ако се приложат колкото е възможно по-бързо след началото на инфекцията. Но има случаи, когато се предприема изчаквателно поведение и първо се прилага лечение с медикаменти, които повлияват симптомите. Тогава е напълно възможно да се стигне до етап, в който се налага едновременната употреба на вирустатик с антибиотик. Минусът е, че се удължава и оскъпява заболяването.

Автор: Илияна Ангелова

Коментари