Публикация

8-ми февруари - международният ден на епилепсията

На 8 февруари 2016 г. за час, Националният дворец на културата в София „светна“ в лилаво.


По този начин най-големият културен център в Югоизточна Европа изрази съпричастност и привлече общественото внимание към Международния ден на хората с епилепсия. Пациенти с тази диагноза от цялата страна отбелязаха деня, скрити зад лилави маски. 


международният ден на епилепсията 08 февруари

 Маските ги слагаме за да покажем, че хората с епилепсия в България са все още стигматизирани. Ние все още живеем зад маски, но искаме да покажем лицата си и всички да видят, че няма нищо страшно и ние сме едни прекрасни и нормални хора”, заяви Веска Събева, председател на Асоциация на родители на деца с епилепсия.

Тя сподели, че хората, болни от епилепсия и техните семейства се сблъскват с проблеми във всяка една сфера от живота - отказ за прием в детска градина, училище, отказ за работа, липса на медикаменти. У нас около 25 - 30 000 деца страдат от епилепсия. Те искат да бъдат щастливи и да се усмихват, те са чаровни, хубави и много обичливи деца, сподели още Веска Събева. 

Над 65 милиона души по света и над 70 000 българи живеят с тази диагноза. Тя засяга не само физическото им здраве, но и психологическото състояние и социалния им живот. В много случаи стигмата и дискриминацията, с които тези хора се сблъскват, са много по-трудни за превъзмогване от физическите пристъпи.

Международният ден на епилепсията се отбелязва втория понеделник от месец февруари, по инициатива на Международното бюро за епилепсията (IBE) и Международната лига срещу епилепсията (ILAE). У нас денят се отбелязва по инициатива на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ).

Коментари