Публикация

Заболяванията на простатата засягат и по-млади мъже

От 15 до 26 февруари Отделението по урология-андрология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“ организира безплатни профилактични прегледи


Ракът на простатата и доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) са два от най-честите проблеми сред мъжете. Обикновено засягат хора над 50 години, но вече имаме пациенти и в по-млада възраст. Както при повечето заболявания, навремененното поставяне на диагнозата играе ключова роля за крайния резултат от лечението.

Ето защо в Отделението по урология-андрология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“ започнахме инициатива за безплатни профилактични прегледи, насочени предимно за аденом и карцином на простатата. Целта ни е да обхванем голям контингент от пациенти, които се нуждаят от нашата диагностична дейност и подкрепа. Първите две кампании се проведоха през юли и октомври на 2015 година.

Възрастта е основен рисков фактор, но съществена роля за развитието на тези заболявания има и начинът на живот. Напрегнатото и изпълнено със стрес ежедневие, неминуемо дава отражение върху здравето на човек. Важно е да се отбележи, че хормоналният статус търпи такива промени, които могат да доведат до аденом и карцином на простатната жлеза, както и до нарушения в еректилната функция. Инфекциите също формират различни симптоми и оплаквания. Затова е много важно мъжете да търсят компетентна помощ от уролог-андролог.

За съжаление, често не обръщаме внимание на собственото си здраве, а когато потърсим помощ, проблемът вече се е задълбочил. Човек трябва да се отнася сериозно дори и към най-малките промени в организма. Възрастта над 50 години например подсказва, че всеки мъж е добре поне веднъж годишно да се прегледа при уролог. Честото уриниране, ставане нощно време по няколко пъти са симптоми, които подсказват, че съществува проблем с простатата . Освен парене и смъдене, възможно е да се появи дразнене в пикочния канал. Всички тези признаци налагат да бъдат уточнени и анализирани, за да се назначи подходящото лечение.

В рамките на профилактиката много важна е ролята на личните лекари. При тях се извършва изследване на  простатно-специфичния антиген (PSA) – почти сигурен маркер, който може да подскаже за злокачествено заболяване. Добре е да се направи микробиологичноизследване на урината, за да се установи или отхвърли някаква уринарна инфекция. Хубаво е веднъж годишно да се проследява PSA, както и да се прави консултация с уролог. Нормалните стойности на PSA са от 0 до 4 ng/ml, а от 4 до 10 ng/ml подсказват, че има нещо, което смущава жлезата и тя проявява реакция. Може да става дума за възпалително състояние или за тенденция за формиране на рак на простатата. При стойност над 10 ng/ml задължителното трябва да се направи биопсия на простатата. Дори и да се установи само чист аденом, по-добре диагнозата да се потвърди, отколкото да бъде изпуснат карцином на простатата.

Настоящата кампания ще се проведе от 15 до 26 февруари 2016 година от 8,30 ч. до 12 ч. Прегледите ще се извършват в Кабинет 225 в поликлиниката на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“. Телефонът за записване е 02 9432 419. Желаещите да се явят на безплатните консултации трябва да носят PSA изследване, проведено от личния лекар. Добре е да носят и ехографско изследване – независимо дали е за пикочен мехур или простата, за да имаме общ ориентир в тази посока.

Обща медицина Урология Еректилна дисфункция Простата Рак на простатата Уголемена простата Еректилна дисфункция Простата простатна жлеза Рак на простатата Уголемена простата карцином на простатата дпх простатно-специфичен антиген psa УМБАЛ парене смъдене пикочен мехур често уриниране доброкачествена простатна хипе аденом на простатата безплатни профилактични прегле Отделение по урология-андролог уриниране нощно време дразнене в пикочния канал уринална инфекция пикочен канал

Коментари

Може да посетите кабинета и без това изследване.

Елеана Симова
10 фев 2016 13:38

Много полезна информация. PSA изследването задължително ли е и ако мъжът не носи такова може ли да бъде прегледан?