Публикация

Д-р Р. Несторова: Няма клинична пътека "остеопороза"

Д-р Родина Несторова е ревматолог, секретар на Българското дружество по остеопороза и остеоартроза.


Д-р Несторова, вашето дружество работи с НЗОК по организацията и финансирането на изследванията и лечението на остеопорозата...
За съжаление, няма клинична пътека „остеопороза”. Надявам се в новия рамков договор да има. Добрата новина е, че голяма част от лекарствата за това заболяване вече се реимбурсират частично от касата.
 

Другият проблем е, че касата признава остеопороза при точно определен резултат от остеодензитометрията  - минус 2,5 -  а имаме пациенти, които имат фрактури, а резултатът им от това изследване на костната плътност е лъжливо добър поради различни причини.
 

 

Добре е, че лечението става все по-достъпно за хората, но това е бавен процес. Докато трае терапията, как тези пациенти да си успокоят болките в гърба и големите стави?
Истината е, че значителна част от пациентите може да имат болки 365 дни в годината. Това се дължи на микрофрактури или пък на големи, сериозни костни счупвания. В такъв случай към основното лечение срещу остеопорозата прибавяме т.н. нестероидни противовъзпалителни средства. 
 

Те овладяват болката, но проблемът е, че според последните проучвания, този тип лекарства трябва да бъдат използвани за възможно най-кратък период, във възможно най-ниската доза.

 

Тогава каква е алтернативата?
Тук на помощ идва природната медицина. Лично аз имам много добър опит с един препарат на аюрведа медицината – олиото неокс, с което се правят лечебни масажи.
 
Благодарение на неокс, който е изцяло на природна основа, се получава изключително добра релаксация на гръбначната мускулатура и се разкъсва порочният кръг на болката.

Нещо повече, вече на пазара  има и неокс капсули, които са изключително добра комбинация от 8 билки с бърз и продължителен противоболков ефект. Те могат да се взимат продължително време, без странични ефекти.

Коментари