Публикация

Хирурзи от Софиямед трансплантираха палец от крак на ръката на 50г. мъж

Трансплантацията на палец от крака е рядко прилаган метод, тъй като палеца служи за опора на тялото и правилната походка


За първи път в България, хирурзите от болница „Софиямед“ извършиха успешна трансплантация на палец, който е трансфериран от крака на ръката на 50-годишен мъж от гр.Павликени. Сложната микрохирургична операция е извършена от доц.д-р Маргарита Кътева, завеждащ Клиника по ортопедия, травматология,хирургия на ръка и реконструктивна хирургия и екипът й в болница „Софиямед“.

Мъжът постъпва в болницата за консултация с известния ортопед, тъй като изгубва ръката си при трудова злополука преди 1 година. Специалистът се съгласява да извърши операцията по изграждане на липсващ палец на ръката, въпреки, че до този момент подобна операция не е извършвал друг специалист в страната.

„Когато приех Георги за операция, знаех че тя ще е предизвикателство за мен и екипа ми, тъй като подобна микрохирургична интервенция се прави за първи път у нас. През 1992г. успяхме да трансплантираме втория пръст от крака като палец на ръката на пациент, но не и палец от крака на мястото на премахнат палец на ръката, тъй като за такава операция има специфични показания“, коментира доц. Кътева.

Два екипа прекарват в операционната зала над 10 часа. Трансплантацията на палец от крака е рядко прилаган метод, тъй като палеца служи за опора на тялото и правилната походка.

"Зашихме всички структури, отговарящи за функцията на палеца на ръката, което означава, че след време пациентът ще може да го движи и да има сетивност, така че той да бъде напълно функционално способен“, уточнява доц. Кътева, която е и ръководител на Специализирания център по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в болница „Софиямед“.

Коментари

V tozi sluchai nai-vajnoto e da se poluchi dobra setivnost,zashtoto :sljap palec: dosta obezsmislja tozi golem trud,oshte poveche,che se narushava seriozno oporata na xodiloto! Vnashata klinika sme prisajdali palec na xodiloto v\u rakata,estestveno ne po mikro xirurgichen metod,no poradi nezadovolitelni rezultai predpochexme da izpolzvame metoda na prof.MATEV,udaljavaiki 1metarcarpalna kost sas spiecialno konstruiran ot d-rObreikov aparat s izoliraniigli,za izbegvane blokiraneto na el.potenciali.!