Публикация

В бъдеще време - на сто години с тяло като на 50


Британски учени твърдят, че един ден ще бъде възможно столетниците да имат тела на 50-годишни, съобщи Би Би Си.

 

Половината от бебетата, родени сега, ще достигнат възраст от 100 години, благодарение на по-високия жизнен стандарт. Но независимо от условия телата се износват по един и същи начин.

 

За постигането на „50 активни години след 50”, експерти от университета „Лийдс” са прекарали пет години в търсене на новаторски решения.

 

Те планират да осигуряват на пенсионерите тъкани и трайни импланти - нови бедра, колена и сърдечни клапи са само за начало. Учените предвиждат по-голямата част от частите на тялото, които с възрастта се износват, да могат да се заменят.

 

Вече е факт трансплантация на бедро, което би трябвало да издържи до края на живота. Досега имплантите можеха да издържат 20 години.

 

Комбинацията между кобалт, хром и керамика трябва да издържи 100 млн. стъпки, които един 50-годишен човек може да направи до 100-годишнината си.
 

Друга идея е разработването на тъкани за трансплантация (евентуално и органи), които тялото да не отхвърля.

 

Съществуват напълно функциониращи сърдечни клапи, благодарение на технология, която използва здрави донорски клапи от човек или животно (свиня), обработени по специален метод и подготвени за трансплантиране.

 

Развитието на технологията ще премахне зависимостта от донорите на тъкани, но това би могло да се превърне в реалност едва след 30-50 години.

Коментари