Публикация

Нов център за диагностика на рака на маточната шийка


Център за профилактика и ранна диагностика на рак на маточната шийка беше открит в болница „Токуда”, София

 

В него ще се извършва цялостен скрининг на гинекологичното здраве на пациентките, който включва преглед, цитонамазка, колпоскопия, тестване за носителство на човешки папилома вирус /HPV/, ваксинация, лечение при установено заболяване, продължително проследяване.

 

Ракът на маточната шийката е вторият по честота рак при жените след този на млечната жлеза.

 

Всеки ден у нас три жени се разболяват, а една умира от рак на маточната шийка. Онкологичното заболяване е напълно предотвратимо и 100% лечимо при навременно диагностициране.

 

40% от жените у нас, при които се установява рак на маточната шийка, са в късен стадий и с лоша прогноза.

 

Възможната защита срещу заболяването са редовните профилактични прегледи и ваксинацията.

 

Новата структура в „Токуда” разполага с високотехнологична апаратура, като методът за изследване и типизиране на щамовете на HPV е единственият одобрен от Световната здравна организация тест за скрининг, който е в състояние да открие ДНК на вируса и с максимална точност да докаже наличието или отсъствието му в клетките на маточната шийка.

 

„Центърът е създаден според японската практика за профилактика на рака на маточната шийка, благодарение на която от години не е регистриран случай на починала жена в следствие на злокачественото заболяване”, съобщи д-р Елизабет Трайкова, медицински директор на ДКЦ „Токуда”.

 

Тя подчерта, че успехите на японската система в областта на женското здраве се дължат на задължителните профилактични прегледи при гинеколог два пъти в годината.

 

Консултант в центъра е онкогинекологът проф. Илко Карагьозов.

 

Прегледите ще стават след предварително записване на тел: 02/403 4000.

Коментари