Публикация

Момче или момиче?


Всяко семейство, което очаква дете, се вълнува какъв ще бъде полът му. Тук на помощ идват роднини, близки и познати, които разкриват на бъдещите родители различни непроверени способи и признаци, определящи дали ще се роди момиче или момче.

Проф. Джордж Саде от Тексаския университет в САЩ е анализирал различните митове, свързани с пола на бъдещия наследник, от научна гледна точка.

Мит 1: Ако коремът на бъдещата майка е голям, ще се роди момче.
Това поверие е основано повече на психологични фактори, отколкото на реалната физиология. Просто сме свикнали да мислим, че мъжете трябва да бъдат по-едри от жените. Въпреки че се срещат доста едри жени и дребни мъже. Същото е и в утробата. Възможно е на бял свят да се появи не момче, а момиче.

Мит 2: Полът на бебето може да се определи по формата на корема на бременната жена. Ако е кръгъл и стои по-високо, ще бъде момче. Ако е ниско разположен и широк, ще бъде момиче.
Тези параметри изобщо не влияят на пола на бебето. Формата на корема на бъдещата майка зависи изключително от състоянието на мускулите в коремната област, хормоните и от теглото на жената. Освен това с всяка нова бременност коремът на жената слиза по-надолу, защото мускулите отслабват.

Мит 3: Ако бременната жена непрекъснато изпитва чувство на глад, ще роди момче.
Това отчасти е вярно. Апетитът се увеличава благодарение на мъжкия хормон тестостерон. Но той може да присъства в организма на бременната независимо от пола на бебето. Известни са немалко случаи, когато излишък от този хормон се открива при жени, които не очакват бебе. Въпреки че бременността наистина предизвиква хормонален дисбаланс в организма.

Мит 4: Полът на детето зависи от теглото на бъдещата майка. Ако тя е пълна, шансовете да роди момче са по-големи и обратно.
Теглото на бременната жена действително има връзка с пола на бебето, защото за развитието на плод от мъжки пол са необходими повече хранителни вещества. Научно изследване е доказало, че жени, които по време на бременността са тежали по-малко от 54 кг, са родили повече момичета. Ако теглото им е било над 54 кг (това е границата), по-често раждат момчета. Въпреки това става дума само за вероятност. Стопроцентова гаранция за пола никой не може да даде.

Мит 5: Наследниците на млади родители по-често са момчета, а на по-възрастните – момичета.
С възрастта настъпват хормонални промени в организма и това би могло да влияе на бъдещия пол на бебето. Но и тези промени са различни при отделните двойки. 

Коментари