Публикация

Конкурс за лого и мото на национална кампания за донорство


Министерството на здравеопазването организира конкурс за избор на лого и мото за безвъзмездна Национална кампания в подкрепа на донорството.

 

Трансплантациите са единственият шанс за живот на хората при редица заболявания, като крайна степен на бъбречна, чернодробна или сърдечна недостатъчност.

 

Броят на донорите у нас е нисък, а от трансплантация на бъбрек се нуждаят 868 души, на сърце - 40 болни, на черен дроб - 54, а на стволови клетки над 1000 души.

 

По данни на Изпълнителната агенция по трансплантация от 2004 г. досега са извършени 142 трансплантации на бъбрек, 43 - на черен дроб и 13 - на сърце.

 

„Затова повишаването на броя на трансплантациите и осигуряването по този начин на качествен начин на живот на болните хора е една от целите на правителството”, съобщава Министерството на здравеопазването.

 

От ведомството уточняват, че създаването на Център „Фонд за трансплантация” е първата стъпка в подобряването на достъпа до трансплантации за хората, които не могат да получат нужното лечение у нас. Изграждането на мрежа и подобряването на връзките между лечебните заведения и ИАТ е сред следващите идеи за усъвършенстване на процесите на донорство и трансплантации.

 

Друга възможност е и подкрепата за даряването на органи от живи родствени донори. За да се увеличат трансплантациите у нас обаче, трябва да се  промени и обществената нагласа към донорството, посочва МЗ.

 

Затова е решено да се организира Национална кампания в подкрепа на донорството, като изработването на нейно лого и мото са първата крачка в реализирането й. В конкурса може да участва всеки български гражданин.

 

Предложенията могат да се изпращат до 15 ноември 2009 г. в писмен вариант в здравното ведомство на адрес: гр. София, пл. „Св. Неделя” 5, до „Връзки с обществеността”, тел. за връзка: 02/930 1107.

 

Всички работи ще бъдат разгледани от петчленна комисия с двама представители от МЗ, един от Изпълнителната агенция по трансплантациите, и по един от двете най-големи пациентски организации у нас – федерация „Български пациентски форум” и Конфедерация „Защита на здравето”.

 

Резултатите ще бъдат обявени на 24 ноември 2009 г.

 

 

Коментари