Публикация

"Биберонният" кариес


У нас близо 50% от децата до 3-годишна възраст страдат от кариес на ранното детство, по-известен като „биберонен" кариес на млечните зъбки, съобщи доц. Емилия Илиева, преподавател по детска дентална медицина.

 

По думите й, причините за влошеното орално здраве при малките деца се дължи на това, че през нощта те пият мляко, сок, компот или подсладена вода от бутилка с биберон.

 

Подсладената течност залепва по зъбите и се разгражда до киселина. През нощта липсва защитата от слюнката, защото тогава жлезите не отделят такава, и резултатът за една година е разграден емайл.

 

За ограничаване на негативните последици доц. Илиева изтъкна ключовата роля на профилактика по време на бременността – прием на флуор, защото временните зъбки на бебето се развиват още докато е в утробата. От изключителна важност е след раждането майката да получи информация за начина на хранене на детето– да се избягва нощна употреба на подсладени течности в бутилка с биберон.

 

„За съжаление, веднъж появили се, кариесите на млечните зъбки или не се лекуват, или се лекуват неправилно. Страшно е, че повечето зъболекари усложняват процеса, като мажат кариесите със сребърен нитрат”, подчерта доц. Илиева.

 

Според нея, българските стоматолози продължават да бъдат обучавани на метод отпреди два века.

 

„Митът, че млечните зъбки не се лекуват, трябва да остане в миналото. Замяната им от постоянни не трябва да е причина за отказ от терапия. Смяната е продължителен процес, който започва между шестата и седмата година и продължава до 9-11-ата в зависимост от развитието на детето”, припомни доц. Илиева, като допълни, че през цялото това време млечните зъбки трябва да служат на детето, както постоянните на възрастните. 

" }-->

Коментари