Публикация

Класическата битка с болката е с изпитани и доказани лекарства

Ибупрофен и парацетамол действат по-добре заедно


В студеното време, когато грипната вълна е в своя пик, а в обръщение са и още много вируси, оправдано в домашната си аптечка държим лекарства, чиито активни вещества са ибупрофен и парацетамол. Те са едни от най-продаваните медикаменти в много страни, защото бързо носят облекчение при повечето симптоми на грип и настинка и са без рецепта. Подходящи са за лечение още при първите признаци на хрема, болки в гърлото, повишена температура. Можем да ги вземем, без да се съветваме с лекар. Такъв препарат е Долорен, който съдържа ибупрофен.

Някои хора се притесняват, че доста често в студените месеци имат симптоми на вирусна инфекция. Експертите успокояват, че това всъщност е положителен знак – означава, че имунната им система е особено активна и биохимичната защита на организма работи нормално. Може ли да се предпазим? Най-ефективният начин е да мием често ръцете си. 

Повечето се притесняват, че около тях има болни и кихащи. Всъщност предаването на заразата най-често става чрез замърсени повърхности, които пипаме с ръце, а после докосваме лицето си близо до носа, устата и очите. Решението е да не пипаме лицето. Това обаче е по-трудно, отколкото смятате. Наблюдение със скрита камера показало, че повечето хора пипат лицето си един до три пъти на всеки пет минути. Така че редовното миене на ръцете е по-надеждният начин.

Ако вече имате симптоми като:

  • температура, 
  • главоболие, 
  • болки в гърлото, 
  • болки мускулите 
  • болки ставите, 

можете спокойно да вземете ибупрофен или парацетамол. Популярността им е напълно заслужена, защото носят бързо облекчение. Малко известно е, че двете съставки могат да се редуват през няколко часа. По думите на фармацевти употребата им в комбинация води до по-добър ефект в сравнение с по-високи дози от двете лекарства поотделно.

Ето и малко повече за действието на всяко едно от двете лекарства. Парацетамол притежава аналгетично и антипиретично действие. Ибупрофен („Долорен“) притежава аналгетично, антипиретично, противовъзпалително и хондропротективно действие.

Все пак внимавайте, защото това са лекарства и има риск от предозиране! Много хора купуват различни препарати, някои комбинирани, в които обаче влиза и едно от двете вещества. Така лесно може да се прекали с дозата, защото човек смята, че взема различни лекарства. Четете листовката! Препоръчителната дневна доза при парацетамол е от 1500 до 3000 mg, а при ибупрофен от 600 до 1200 mg. Максималните дневни дози са 3000 mg за парацетамол и 1200 mg за ибупрофен. Независимо дали пиете лекарство само с едното вещество или ги редувате. Повечето експерти препоръчват употребата им да се ограничи до 4-5 дни. Ако симптомите ви не отзвучат до 5 дни при прием на парацетамол и до 3 дни при прием на ибупрофен трябва да потърсите лекарска помощ. 

Съобщение на Агенцията по лекарствата подчертава, че употребата на ибупрофен при пациенти със съществуващи сериозни сърдечно-съдови заболявания като сърдечна недостатъчност, ИБС или такива, които са прекарали мозъчен или сърдечен удар, трябва да е с повишено внимание и под лекарски контрол. В тези случаи трябва да се избягват високите дози.

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Главоболие Грип Болки в мускулите Висока температура Главоболие Грип долорен парацетамол настинка Болки в гърлото ибупрофен

Коментари