Публикация

Силните мускули забавят биологичния часовник


Борбата на човека с неговия собствен биологичен часовник навлиза в нова фаза. Наскоро интернационален екип от учени откри  връзка между подмладяването на мускулите в човешкото тяло, физическата активност и забавянето на стареенето.

 

Оказва се, че с течение на годините нашите мускули  постепенно губят способността си да се регенерират. Този процес се проявява не само в мускулите на външни части от тялото ни като краката и ръцете, но и във вътрешни органи като сърцето.

 

Причината е, че химическите сигнали, които активират стволовите клетки да работят, стават по-слаби. Последиците са отслабване на организма, намаляване на подвижността и накрая неизбежен фатален край.

 

Целта на учените от калифорнийския университет „Бъркли” е на базата на тези открития да успеят да създадат лекарство, което да подсилва сигналите до стволовите клетки  и така да се стимулира процесът на подмладяване и заздравяване на мускулите.

 

Експерименти, проведени върху тъкан, взета от бедрата на доброволци на възраст между 24 и 74 години, показали, че в мускулите на младите хора се съдържат двойно повече стволови клетки, отколкото в мускулите на възрастните.

 

Според геронтолозите главна роля в изграждането на така важната мускулна тъкан играе протеин с названието MARK. Той изпраща сигнали до стволовите клетки, които започват да „ремонтират” увредените мускули.

 

Когато учените увеличили количеството на въпросния протеин в мускулите на стари хора, способността им да се регенерират се възстановила.

 

Бъдещото лекарство за дълголетие ще залага на същия принцип, като се очаква неговият прием да доведе до подмладяване и заздравяване на мускулите. Все пак, за да бъде постигнат максимален ефект, „вълшебното хапче” трябва да започне да се дава на относително млади хора. Така, когато те прехвърлят шейсетте години, техните мускули ще бъдат максимално здрави.

 

Резултатите от експериментите за пореден път доказват категоричната полза от физическите занимания при възрастните хора. Редовните разходки поддържат жизнения тонус и намаляват загубата на мускули – неизбежен процес, свързан със стареенето.

Коментари