Публикация

​Гастроентеролозите в МБАЛ „Медлайн“ стартират кампания в помощ на болни от рак

Специалисти ще дават в продължение на месец безплатни консултации на пациенти с тумори на черния дроб


Екипът на отделението по гастроентерология в МБАЛ „Медлайн“ стартира кампания в помощ на пациентите, страдащи от чернодборен рак - първичен и метастатичен. Това съобщи началникът д-р Апостол Георгиев, който припомни, че тук успешно се лекуват първичните и вторични /метастатични/ форми на злокачественото заболяване с метода на радиофреквентната аблация.

При тази съвременна терапия туморните тъкани се разрушават чрез прилагане на високочестотен ток и физиологичен разтвор. В областта на тумора температурата се повишава до степен, при която белтъците се детанатурират, обясни завеждащият на отделението по гастроентерология д-р Апостол Георгиев. За целта под ехографски контрол в тумора се въвежда иглен електрод, от високочестотния ток тъканите се „сваряват“. Прави се под обща упойка. Интервенцията продължава 15-20 минути, ако формацията е само една и не повече от половин час, ако са повече. След аблацията престоят в болницата е 3-5 дни.

Ефектът от терапията е съпоставим с оперативното лечение на пациента, но е по-щадящ и неинвазивен за него. Страничните усложнения са значително по-малко, а процедурата се понася доста по-леко от болните. Качеството на живота им значимо се подобрява и удължава. Лечението не отменя химиотерапията, която много от болните провеждат, а само я допълва. Добре познато е в България повече от 15 години, но все още лекарите не насочват навреме пациентите за терапия по метода на радиофреквентната аблация и за жалост те идват при нас в стадий, който не позволява извършване на манипулацията, коментира д-р Георгиев.

За да бъде приложен методът, има изисквания – туморите трябва да бъдат с големина под 4 см и да не са повече от 3 на брой. Затова екипът на отделението по гастроентерология стартира едномесечна кампания за безплатни консултации, които ще се провеждат в Медицински център-1 от 15 февруари със съдействие на Ортодоксалния орден на хоспиталиерите на Свети Йоан, наследник на прекратилата дейността си фондация „Качество на живот“. От пациентите няма да се изискват талони за преглед от личните лекари, необходимо е само да си запазят час за посещението на телефона на регистратурата: 0879/444-775. 

Коментари

Браво на колегите!

Ще насоча мои пациенти! Браво!

Много добра инициатива. По-често трябва да има такива!