Публикация

Сколиозата при възрастни - любопитни факти

5 изненадващи факта


1. Ако сте с диагноза сколиоза, най-вероятно няма да се наложи операция.

Когато биват диагностицирани със сколиоза, много хора се страхуват, че единственото лечение е операция.

Всъщност само при една малка част от хората със сколиоза се изисква голяма реконструктивна операция. В много случаи лечението на сколиоза е насочено към облекчаване на симптомите, а не към коригиране на гръбначния стълб. Лечението може да включва физически упражнения за укрепване и стабилизиране на гръбначния стълб. Също така то може да включва и противовъзпалителни лекарства или епидурална инжекции за облекчаване на болката.

При хората, които не получават облекчение на болката от лекарствената или физикална терапия, може да се наложи операция на гръбначния стълб за декомпресия.

2. Размерът или местоположението на кривата на гръбнака ви не може да покаже дали ще имате симптоми.

С напредване на възрастта, гръбнакът започва да се деформира. Той отслабва и може да се изкриви. Някои хора може никога да нямат симптоми. Други могат да изпитват болки в краката, изтръбване или мравучкане при ходене, и/или болки в гърба.

Ако се вгледате в гърба на човек, можете да видите, че гръбнакът има три естествени извивки - една в долната част на гърба, една в средата на гърба и една на врата. Ние сме склонни да губим извивката в долната част на гърба с възрастта. Това е, което създава проблеми и причинява симптоми.

3. Възрастните могат да имат един от двата вида на сколиоза.

Лекарите диагностицират два вида сколиоза при възрастни. Един от тях се среща и при тийнейджърите и се нарича идиопатична сколиоза. В някои случаи, кривата прогресира и започва да предизвика симптоми в зряла възраст. В други случаи не се диагностицира до зряла възраст.

Вторият по-често срещан тип на сколиоза при възрастни е дегенеративната сколиоза. При този тип нормалното износване на долната част на гърба по време на процеса на стареене води до деформация на кривата на гръбначния стълб.

4. Тютюнопушенето причинява проблеми с гърба и врата.

Има нещо, което може да направите у дома за облекчаване на симптомите на сколиоза. Най-важното нещо е това да не пушите. Пушенето е водеща предотвратима причина за проблеми с гърба и врата.

5. Можете да тренирате и със сколиоза.

Въпреки че много хора, които имат сколиоза ограничават дейността си, това не е правилно. Колкото по-активни са хората със сколиоза, толкова по-вероятно е тя да остане без симптоми. Ако сте с наднормено тегло, отслабването също може да помогне за намаляване на симптомите на сколиоза. Важно е също да следите костната си плътност и да потърсите лечение, ако имате остеопороза.


medinfo.bg

Коментари