Публикация

МЗ: Фондът за лечение на деца заработи по-бързо


Значително по-бързо се одобряват молбите от Център „Фонд за лечение на деца” през последните четири месеца на годината. По-висок е и интензитетът на работа на Комисията за лечение в чужбина.

 

Така от началото на годината до юли фондът е одобрил за лечение молбите на 32 деца, а за последните четири месеца – молбите на 34 деца.

 

Основните заболявания, за които се изпращат деца за лечение в чужбина, са неврологични, очни, ортопедични и други.

 

Все по-често наши водещи специалисти канят чужди колеги за съвместно оперативно лечение на деца у нас. Това води до повишаване на квалификацията на българските лекари и до оптимизиране на разходите - заплащаните суми са 10-12 пъти по-малки, отбелязва в съобщението си МЗ.

 

За лечението на децата през тази година са изразходвани 2,7 млн. лв. Общо бюджетът на фонда за 2009 г. заедно с даренията  възлиза на 3,8 млн. лв.

 

Комисията за лечение в чужбина през тази година е одобрила молбите на общо 96 пациенти над 18 години и на 90 деца. За сравнение - през 2006 г. са одобрени съответно 44 и 36 молби, за 2007 г. - 61 и 53, а за 2008 г. - 79 и 90 молби.

 

Най-често помощ търсят хората с очни, онкологични, неврологични, хематологични, неврохирургични, ортопедични заболявания.

 

От началото на годината досега МЗ е изплатило над 666 хил. лв. за лечение в чужбина, а до края на годината ще се осигурят още 493 хил. лв. Най-много пациенти са се лекували във Франция, Германия и Турция.

Коментари