Публикация

"Вампирски лифтинг" за болни стави в МБАЛ Бургас

Нов вид лечение – обогатената с тромбоцити плазма вече успешно се прилага в Отделението по ревматология на МБАЛ Бургас.


Нов вид лечение – обогатената с тромбоцити плазмавече успешносе прилага в Отделението по ревматология на МБАЛ Бургас. Прилагането на тази субстанция е познато повече като терапия за красота (т.нар. вампирски лифтинг), но тя има значимо приложение в лечебната медицина, при това като напълно безвреден метод, обясни д-р Иван Казмин, началник на Отделението по ревматология на МБАЛ Бургас.

При прилагането на обогатената с тромбоцити плазма в засегнатите места на тялото се освобождават естествени растежни фактори. За приготвянето й се използва собствената кръв на пациента, която се центрофугира в специална центрофуга. Така се постига повишена концентрирация в единица обем на тромбоцитите– клетките, които отговарят за съсирването на кръвта, но и синтезиратрастежните фактори.Обогатената с тромбоцити плазма се инжектира в засегнатите места и такабиологичните процеси на възстановяване се случват по-бързо и без странични ефекти. Към кръвта на пациента не се добавя нищо друго, затова няма риск от алергия, отхвърляне или други нежелани реакции.Ефектът на растежните фактори се осъществява по естествен път, което води до активиране на собствените възстановителни процеси на организма.

Лечението с обогатена с тромбоцити плазма се прилага при травми, след операции, при увреждане на ставите и околоставните структури, при групата заболявания от пренапрежение – например при спортисти ифизически работници, както и при групата на хората с артрозни промени в ставите.Артрозата е едно от основните заболявания,при които тази терапия се използва. Необходими са от 1 до 3 процедури, по преценка на лекаря. Засега този вид терапия не се покрива от здравната каса.

Лечението с обогатена с тромбоцити плазма е вид биологично лечение, което е сравнително просто, в сравнение с друга голяма група биологични средства. Те са научно открити през последните 15 години и са най-съвременното и модерно лечение на определени ревматологични заболявания, сред които ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, системен лупус еритематодес и др. Тези средства са създадени с помощта на генното инженерство и представляватвисокоспецифични части от белтъчни молекули (антитела), които се свързват прицелно с различни болестотвортни белтъчни структури в организма (антигени).Те дават надежда на болни, за които доскоро нямаше лечение и бяха обречени на необратимо инвалидизиране. Веднъж започнато, това лечение трябва да продължи до ремисия на заболяването. Лечението се покрива от Здравната каса, по специална наредба, обясни д-р Казмин.

" }-->

Коментари