Публикация

Проф. Фабри: ХОББ е свързана с множество съпътстващи заболявания

Световноизвестният пулмолог обучава български лекари как да диагностицират и лекуват заболяването


Световно признатият пулмолог проф. Леонардо Фабри изнесе лекция на тема „Актуални постижения и бъдещи перспективи в контрола на ХОББ“ пред специалисти пулмолози в София. Събитието се състоя на 12.02.2016 г. в УМБАЛ „Св. Екатерина“ по инициатива на Медицински университет – София и със съдействието на фармацевтичната компания AstraZeneca. Като един от участниците в работната група на Глобалната инициатива за борба с ХОББ (GOLD), която разработва терапевтично ръководство за лечение на ХОББ, проф. Фабри очерта пред българските специалисти перспективите в лечението на заболяването.

ХОББ е прогресивно заболяване, което засяга приблизително 300 милиона души по целия свят като всяка година в резултат на заболяването умират над 3 млн. души. Очакванията са до 2030 г. ХОББ да бъде третата водеща причина за смърт сред населението на света. В България от ХОББ страдат около 350 000 души.

Рисковите фактори за развитие на ХОББ са тютюнопушенето и замърсяването на въздуха. Симптомите са недостиг на въздух, хронична кашлица и отделяне на храчки, а диагнозата се установява чрез спирометрично изследване. Проф. Фабри отбеляза, че все още няма терапия, която да намалява смъртността и прогресията на заболяването, но в световен план медицината разполага с медикаменти, които помагат за облекчаване на симптомите и редуцират екзацербациите. Навременната диагноза и съвременното лечение може да осигури на пациентите пълноценен и активен начин на живот.

Проф. Фабри отбеляза пред българските пулмолози, че на ХОББ вече трябва да се гледа не само като на отделна болест, но и да се обръща внимание на множеството съпътстващи заболявания (сърдечносъдови заболявания, диабет и пр.) у даден пациент. Той обясни, че респираторното заболяване често се развива едновременно с други болести, които се проявяват в резултат на същите рискови фактори (тютюнопушене, липса на активност, непълноценно хранене, заобикаляща среда). Проф. Фабри коментира, че комплексното лечение както на ХОББ, така и на съпътстващите заболявания, подобрява състоянието на пациента. Ето защо, според него, за лечението на ХОББ все повече се налага необходимостта от познания по Вътрешни болести сред пулмолозите.

Кой е проф. Леонардо Фабри?

Проф. Фабри е специалист по респираторна медицина и вътрешни болести. В момента завежда Катедрата по онкология, хематология и респираторни заболявания в Модена и Реджо Емилия, Италия. Освен това ръководи мултицентрова изследователска група, извършваща проучвания в областта на астма и ХОББ.

Получава докторска степен по медицина и хирургия с пълно отличие в университета в Падуа през 1972. Работи там до 1975 след което се премества в Университета в Болоня.

Гостуващ научен сътрудник на Катедрата по Респираторна Медицина на Университета в Тюлан (New Orleans, Louisiana) както и на Университета в Калифорния (San Francisco, USA).

Има над 350 публикувани статии в престижни издания. В момента е един от редакторите на: European Respiratory Journal, American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, The Lancet Respiratory Medicine, European Journal of Clinical Investigation.

Проф. Фабри е бил председател на Научния комитет и Работната група на Глобалната инициатива за борба с ХОББ (GlobalInitiativeforChronicObstructiveLungDisease – GOLD), а в момента е неин член. Член е на Изпълнителния Комитет на Глобалната инициатива за астма (GlobalInitiativeforAsthma – GINA).

В периода 2007-2008 е президент на Европейското Респираторно Дружество (ERS). Той е един от основателите и почетен член на дружеството.

Коментари