Публикация

В УМБАЛ „Александровска” стартират безплатни прегледи за прекарали инфаркт на миокарда

Освен ЕКГ и оценка на сърдечния статус, ще бъде правена и ЕхоКГ по преценка на специалиста


В рамките на един месец, специалистите от кардиологичната клиника на УМБАЛ «Александровска» ще преглеждат безплатно граждани, прекарали миокарден инфаркт. Кампанията стартира от 22.02.2016г., в приемно-консултативния кабинет на клиниката (вход на ул. „Пенчо Славейков”, срещу баня „Мадара”), с предварително записване на тел.: 02/ 9230 467 и 02/9230 339. Освен ЕКГ и оценка на сърдечния статус, ще бъде правена и ЕхоКГ по преценка на специалиста. Направления по НЗОК не се изискват. Желаещите да се консултират е необходимо да носят документацията, свързана с проблема (направени изследвания, епикризи и др.).

Инфарктът на миокарда (МИ) е сред основните заболявания водещи до смърт, както при мъжете, така и при жените, ие най-тежката форма на исхемична болест на сърцето (ИБС). Свързан е със загиване на част от сърдечния мускул, поради нарушено кръвоснабдяване, което се дължи най-често на запушване на коронарните артерии в резултат на натрупани по стените на съдовете атеросклеротични плаки. При определени обстоятелства или напълно спонтанно, плаките предизвикват бързо спиране на кръвотока през кръвоносния съди оттам на притока на кислород, при което сърдечният мускул се уврежда или загива.

„Смъртността от остър МИ е между 30 и 50% от случаите, като повече от половината умират през първите два часа от началото на инфаркта. Болничната смъртност от заболяването варира между 6 и 14%, а в рамките на 6 месеца загиват още около 12%, коментира д-р Станислав Цолов – кардиолог в УМБАЛ „Александровска”. Преживелите ОМИ са с по-голям риск от повтаряне на инцидента, от развитие на сърдечна недостатъчност, ритъмни и проводни нарушения, внезапна смърт”.

Рискови групи за развитие на заболяването са пушачите и пациентите с артериална хипертония, с повишен холестерол, захарен диабет, наследствена обремененост, стресогенен начин на живот. Заболяването протича по-тежко в напреднала възраст и при пациенти с други ССЗ, затлъстяване, бъбречна недостатъчност, прекаран мозъчен инсулт и пр. По-често от МИ боледуват мъжете. Специалистите твърдят, че от особено значение за благоприятното развитие на заболяването е редовния кардиологичен контрол на всеки 3-6 месеца. Целта на кардиолозите от УМБАЛ „Александровска” е да открият хора с повишен сърдечно-съдов риск, при които биха могли да се предотвратят бъдещи сърдечно-съдови и мозъчни инциденти.

Коментари