Публикация

Ротавирус причинява 1/3 от тежките гастроентерити при децата


У нас всяко трето дете до 5-годишна възраст, прието в болница по повод остра стомашно-чревна инфекция, е с ротавирусен гастроентерит, показват проучвания на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

Това съобщи доц. Нина Гачева, епидемиолог, член на Експертния съвет по надзор на инфекциозните болести и противоепидемичен контрол към Министерството на здравеопазването.

 

Тя взе участие в проведената дискусия в Пловдив на тема „ Разпространение на стомашно-чревните инфекции при децата в България. Европейски практики и методи за превенция”. 

 

Инициативата  е част от националната информационната кампания за превенция на ротавирусните инфекции, осъществявана с подкрепата на Министерството на здравеопазването, Конфедерация „Защита на здравето” и общини в страната.

 

Според доц. Евгений Генев, председател на Българска педиатрична асоциация, в зависимост от защитните сили на детето заболяването може да протече от леко – с единични повръщания и диария, до тежко – многократни повръщания и профузни диарии, с висока температура, което води до обезводняване и изисква болнично лечение.

 

Особено тежко заболяването протича при деца до 1 година. Специалистите предупредиха, че ротавирусът  е силно заразен и се предава чрез замърсени ръце, играчки, храна, вода и др. За съжаление прекараната веднъж инфекция не предпазва от повторно заразяване, а добрата хигиена в семейството не е сигурна защита.

 

Като възможни последствия и усложнения се развива хронична диария, дехидратация, нарушено усвояване на храната и изоставане в теглото и ръста. При 3% от децата се развива и вторична непоносимост към протеините на кравето мляко.

 

Въпреки високото ниво на медицинска помощ в Европа, ротавирусният гастроентерит се отличава с широко разпространение, предизвиквайки всяка година около 87 000 хоспитализации в 27-те страни-членки на ЕС. Макар и рядко, болестта завършва със смърт, дори при здрави деца.

 

През 2008 г. Европейското дружество по гастроентерология, хепатология и хранене заедно с Европейското дружество по детски инфекциознни болести издадоха препоръки за превенция на ротавирусния гастроентерит, като препоръчват прилагането на ротавирусна ваксина при всички здрави бебета.

 

През юли Министерството на здравеопазването включи ротавирусна ваксина в списъка с препоръчителните имунизации. „Профилактиката е по-евтина от лечението”, подчерта доц. Евгений Генев.

 

Ротавирусна ваксина е включена в задължителните имунизации на САЩ, Канада, Австралия, страните от Латинска Америка и редица Европейски държави, сред които Австрия, Белгия, Латвия, Люксембург, Финландия, Германия.

 

Една от глобалните цели на Световната здравна организация е до 2015 година 80 % от децата да бъдат ваксинирани срещу ротавирусен гастроентерит, който е съществена причина за заболяемост и смъртност в световен мащаб.

Коментари