Публикация

IN MEMORIAM

Днес, 15.02.2016г., след кратко боледуване нa 81-годишна възраст ни напусна доайенът на варненската педиатрия, многоуважаваният преподавател, колега и приятел, доц. д-р Емил Дянков


Доц. Дянков бе високо ерудиран преподавател с огромен принос за утвърждаването на Катедрата по педиатрия и медицинска генетика към Медицински университет – Варна и Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Св. Марина".

В историята на варненската медицина доц. Дянков ще остане с факта, че става първият варненски асистент по педиатрия през 1963 г., ръководи специализираната клиника по педиатрия, Катедрата по педиатрия и медицинска генетика, два мандата е заместник-ректор по учебната дейност в МУ-Варна, основател и директор на Медицински колеж – Добрич. Академичната му личност ярко присъства в учебната, научноизследователската, диагностично-лечебната, организационно-методичната и управленската дейности на Университета. Студенти от трийсет и пет випуска слушат лекциите му и участват в негови визитации и семинари.

Дълги години доц. д-р Емил Дянков председателства Варненския клон на Българската педиатрична асоциация и участва в редколегията на списание „Педиатрия". Бе член на Световната асоциация по детска нефрология и на Специализирания съвет по майчинство и детство. През 2005 г. получи академичното отличие „Почетен знак със синя лента" на МУ-Варна, а през 2014 г. бе избран за „Лекар на годината във Варна" от Български лекарски съюз.

Цялата академична общност и лекарско съсловие дълбоко скърбят за човека, преподавателя, лекаря, приятеля доц. д-р Емил Дянков.

Поклон пред светлата му памет!

Поклонението ще се състои на 16.02.2016 г. от 13.00 часа в аудитория „Проф. Владимир Иванов" в УМБАЛ „Св. Марина" – Варна, а погребението е от 15.00 часа на Централните варненски гробища.

Коментари

Поклон!