Публикация

Кампания "Съревнование за психично здраве"


Конференция на тема „Психично здраве и помощ за развитие” ще се проведе днес в София.

 

С нея се поставя началото на кампанията „Съревнование за психично здраве” за България.

 

Инициативата представлява международен конкурс за есе, посветен на психичното здраве в развиващите се страни, който се провежда едновременно в четири европейски държави: България, Литва, Румъния и Холандия.

 

В него могат да участват екипи от трима души: студенти и професионалисти в областта на психичното здраве и обществените науки (психолози, психиатри, психиатрични сестри, социални работници и др.), журналисти и др. Наградата за победителите е посещение на програмата за психично здраве на HealthNet TPO в Бурунди през пролетта на 2010 г. Краен срок за подаване на есетата е 1 февруари 2010 г.

 

По време на еднодневната специализирана конференция, която ще се проведе във Френския културен институт между 10:00 и 15:00 часа) ще бъдат представени казусите за съчиненията в конкурса, кратък документален филм и лекции.

Разпространението на психичните заболявания в световен мащаб е широко. Психичните и поведенчески нарушения засягат около 25% от хората поне веднъж през живота им.

 

Доклад на Световната здравна организация от 2001 г. сочи, че процентът на психични и неврологични заболявания представлява около 12% от заболяванията по света като цяло. Този процент се очаква да достигне близо 15% през 2020 г.

Коментари